Finalisten landelijke beroepenwedstrijd bekend

19/01/2008 10:38


De tien beste aspirant-directiesecretaresses en -ICT'ers van Nederland zijn bekend: vandaag waren zij de beste tijdens de selectiedag bij ECABO.

Voor de onderdelen Directiesecretaresse en ICT'er (open source) vond vandaag de selectiedag plaats in Amersfoort. De deelnemers, acht ICT'ers en vijftien directiesecretaresses, waren voorgedragen door docenten van hun ROC.

Na een spannende strijd die de gehele dag duurde, kwamen de volgende kandidaten als de besten uit de bus:

Directiesecretaresse

- Nienke Kok uit Zelhem namens Graafschap College

- Angelina Sreckovic uit Groenlo namens Graafschap College
- Elisabeth Jepma uit Amerongen namens ROC A12 NederVeluwe College
- Linsey Beijers uit Bakel namens ROC Ter AA

- Manon Strengers uit Eelde namens Noorderpoort College

Open source-ICT'er

- Joris Leemreize uit Enschede namens ROC van Twente

- Bart Jaminon uit Uden namens ROC de Leijgraaf

- Tom van Dijk uit Renkum namens ROC RijnIJssel

- Herrald Groot Wassink uit Roorlo namens Graafschap College
- Jeroen Boone uit Yerseke namens ROC Zeeland

"Het niveau van de secretaresses lijkt ieder jaar hoger te worden en dat zit hem vooral in de manier waarop de deelnemers zichzelf presenteren", aldus jurylid Jet van 't Woud van beroepsvereniging Euma. Ook Ron Creutzberg, adviseur ICT bij ECABO en jurylid, reageert enthousiast: 'Een groot deel van de opdrachten voor de ICT'ers werd vandaag niet achter de computer gedaan. De deelnemers begrepen allemaal dat het nadenken over nieuwe ICT oplossingen en het uitleggen van die oplossingen, belangrijke vaardigheden zijn voor een goede ICT'er. Er werd heel zelfstandig en gemotiveerd aan alle opdrachten gewerkt!"

Succes
De finalisten krijgen weinig tijd om te genieten van hun succes, want vrijdag 25 januari is de finale van de landelijke beroepenwedstrijd, eveneens in Amersfoort.

De open source-ICT'ers krijgen dan gezelschap van studiegenoten die hebben deelgenomen aan de beroepentoernooien van Microsoft. "Ze moeten strijden in teamverband," zegt Hans Blankendaal van het organiserende kenniscentrum ECABO. "Op basis van loting stellen we vijf teams op, elk met twee ICT'ers - van elke softwarecategorie één - en een directiesecretaresse. Samen moeten ze de opdracht tot een goed einde brengen. Dat wordt dus een stevige test voor de samenwerkingsskills!"

Euroskills
Ondanks het teamverband worden de kandidaten individueel beoordeeld door de jury. Degenen die het het allerbeste doen, winnen niet alleen de titel beste ICT'er of Directiesecretaresse van Nederland in hun categorie, maar zullen ook samen als team deelnemen aan Euroskills. Dat Europese toernooi wordt van 18-20 september in Rotterdam gehouden. Tijdens dit toernooi wordt aan het team ook de beste Cisco-ICT'er toegevoegd.

"Om de teamspirit op te bouwen, organiseren we een klein voortoernooi met een team uit België en een team bestaande uit oud-winnaars tijdens de grote opleidingsbeurs Skills Masters, van 6 tot 8 maart in Rotterdam," aldus Blankendaal. "Op die manier kunnen de bezoekers ook zien waar het tegenwoordig in de ICT- en de secretariële opleidingen om draait." De wedstrijd voor beste directiesecretaresse/managementassistent en beste ICT'er wordt mede mogelijk gemaakt door Cisco, Fast Lane, Loket MBO-ICT, Microsoft en WenS ICT.

Over ECABO
ECABO is het kenniscentrum voor de economisch-administratieve, ICT- en veiligheidsberoepen en verbindt beroepsonderwijs en bedrijfsleven. Ze doet dit met producten en diensten gericht op praktijkleren, competentiegericht beroepsonderwijs en examinering voor vmbo, mbo, hbo en particuliere opleiders. ECABO erkent bedrijven als leerbedrijf en zorgt daarmee voor voldoende passende stageplaatsen.

http://www.ecabo.nl