Politie Groningen

Zaterdag 19 januari 2008

Provincie Groningen, 19-01-2008

Groningen: tieners aangehouden voor poging inbraak

De politie heeft vrijdagmorgen drie jongens op heterdaad aangehouden tijdens een poging inbraak in een tuinhuisje aan de Schweitzerlaan in Groningen. Een getuige zag de twee jongens uit Groningen (15 en 16 jaar) en de jongen uit Peize (15 jaar) rondscharrelen rondom het huisje en waarschuwde de politie. Die kon het trio direct aanhouden. Een van de jongens verklaarde inderdaad in het tuinhuisje te zijn geweest. Ook gaf hij toe dat ze vaker op het tuincomplex rondliepen. Er was geen buit uit het gebouwtje meegenomen. De politie heeft de tieners meegenomen naar het bureau en maakt proces-verbaal op.

Groningen: bedelaar aangehouden

De politie heeft vrijdagmiddag op de Beren in Groningen een 31-jarige bedelaar aangehouden. De man uit Apeldoorn vroeg een vrouw of hij geld kon krijgen. Even later benaderde hij een man met de vraag hij hem geld wilde geven. Bedelen is in strijd met de algemene plaatselijke verordening. Daarom is de man meegenomen naar het politiebureau. Tegen de bedelaar is proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: nekklachten na kop-staartbotsing

Bij een kop-staartbotsing op de Osloweg in Groningen, is vrijdagmiddag een 34-jarige automobilist uit Groningen gewond geraakt. De Stadjer moest remmen voor overig verkeer. Een 19-jarige automobiliste uit Winschoten die achter de Groninger reed, merkte dit te laat op. Hierdoor reed ze tegen de achterkant van de automobilist. Die is met nekklachten naar een ziekenhuis gebracht.

Groningen: krattendief wederom aangehouden

De politie heeft vrijdagmiddag in de Jan van Galenstraat een 23-jarige krattendief aangehouden. Het is dezelfde krattendief die eerder deze week ook werd aangehouden voor het stelen van bierkratten. Een getuige zag de man zonder vaste woon- of verblijfplaats over een schutting klimmen en waarschuwde de politie. Die kon hem even later aanhouden. Hij verklaarde die dag zeker zes bierkratten uit achtertuinen te hebben meegenomen. Van het statiegeld kocht hij drugs. De politie heeft de man ingesloten voor verder verhoor.

Groningen: automobilist rijdt fietser aan

Een 67-jarige fietser uit Groningen is vrijdagmiddag op de Leeuwenburgstraat in zijn woonplaats gewond geraakt aan zijn been. Een 51-jarige automobilist uit Assen vroeg een voorbijganger de weg en wilde na de aanwijzingen zijn weg vervolgen. Hij keek daarbij niet goed uit en reed tegen de fietser aan. Die viel vervolgens van zijn rijwiel en werd met vermoedelijk een gebroken been naar het ziekenhuis gebracht. De politie maakt een registratie.

Groningen: fietsster ziet automobilist over het hoofd

Bij een val van haar fiets is vrijdagmiddag op de kruising Overwinningsplein met de Henri Dunantlaan een 10-jarige fietsster uit Groningen licht gewond geraakt. Het meisje wilde de Henri Dunantlaan inslaan, maar zag een tegemoetkomende automobilist (62) uit Groningen over het hoofd. Hierdoor viel ze. Ze is ter plaatse bekeken door ambulancepersoneel en hoefde niet mee naar het ziekenhuis. De politie maakt een registratie.

Groningen: man gaat compleet door het lint

De politie heeft vrijdagmiddag op het Hanzeplein in Groningen een 27-jarige inwoner van de plaats aangehouden. Hij had in de centrale hal van het ziekenhuis ruzie gekregen met een 58-jarige vrouw uit Groningen. Medewerkers wisten de man van de vrouw te scheiden en waarschuwden de politie. De politie hield de man aan en nam hem geboeid mee naar de politieauto. In de auto ging de Stadjer opnieuw door het lint. Hij schopte in het rond en vernielde deels het interieur. Toen de agent hem wilde kalmeren wist de verdachte zich uit de auto te bevrijden. Hierbij probeerde hij zowel een agent als omstanders te verwonden. Een passerende automobilist kon de Stadjer net ontwijken. Doordat de 27-jarige werd gepepperd kon hij opnieuw in de auto worden geplaatst. Hij is naar het politiebureau gebracht en is ingesloten.

Groningen: harddrugs

De politie heeft vrijdagmiddag in de Van Swinderenstraat twee mannen aangehouden. Een 30-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats dealde drugs met een 38-jarige inwoner van Groningen. Beiden werden meegenomen naar het bureau en zijn ingesloten voor verhoor. De 38-jarige man had nog diverse dagen gevangenisstraf open staan.

Groningen: gewonden bij aanrijding

Bij een aanrijding op de Emingaheerd in Groningen zijn vrijdagmiddag twee personen gewond geraakt. Een 55-jarige man uit Groningen wilde met zijn auto vanaf de Bentismaheerd de Grevingaheerd oprijden. Hij zag een 27-jarige automobilist aankomen rijden op de Grevingaheerd, maar dacht dat hij nog tijd genoeg had om deze weg op te rijden. Dit bleek een inschattingsfout. Door de aanrijding moest de 55-jarige bestuurder door de brandweer uit zijn voertuig worden gehaald. Hij is met verwondingen aan zijn hoofd naar het ziekenhuis. Ook zijn vrouwelijke inzittende (leeftijd niet bekend) is onderzocht. De andere bestuurder had geen letsel. De politie maakt een rapportage.

Groningen: inbreker aangehouden

De politie heeft vrijdagnacht in de Riouwstraat een 29-jarige Groninger aangehouden op verdenking van inbraak. Vlak daarvoor was in een woning in de Oppenheimstraat in Groningen ingebroken. Agenten zagen de verdachte fietsen met tassen die uit de woning aan de Oppenheimstraat waren ontvreemd. De Stadjer is aangehouden en ingesloten.

Groningen: man aangehouden voor mishandeling

Een 31-jarige inwoner van Groningen is vrijdagnacht in de Peperstraat in zijn woonplaats aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had zonder duidelijke reden een 26-jarige plaatsgenoot geslagen. Een portier van een horecagelegenheid waarschuwde de politie. Het slachtoffer raakte gewond aan zijn neus en heeft zich in een ziekenhuis laten behandelen. De verdachte is ingesloten.

Overschild: aanhangwagen onjuist achter tractor

Een 35-jarige tractorbestuurder uit Slochteren is vrijdagmiddag bekeurd op de Meenteweg in Overschild. De man vervoerde op de aanhangwagen achter zijn landbouwvoertuig een kraan en deze was niet vastgezet. Ook bleek dat de aanhangwagen op een ondeugdelijke manier aan het trekkende voertuig zat. Zo was het remsysteem van de combinatie niet correct. De politie maakt proces-verbaal op.

Ten Boer: transportbegeleider ontbreekt

De politie heeft vrijdagavond op de N360 bij Ten Boer een 40-jarige vrachtwagenchauffeur uit Emmen bekeurd. De man vervoerde met zijn combinatie een kraan. Volgens de vergunning die de bestuurder bij zich had, moest het trasport worden begeleid met een zogenaamde exceptioneel transportbegeleider. Dit was niet het geval. Tegen de man en zijn opdrachtgever wordt proces-verbaal opgemaakt.

Delfzijl: aanhouding na woningbrand

De politie heeft vrijdagavond een 47-jarige man uit Delfzijl aangehouden op verdenking van brandstichting. Agenten werden getipt dat een man vernielingen had gepleegd in een woning aan de Zwaluwoever in Delfzijl en dat direct daarna brand was ontstaan. In de directe omgeving van de woning troffen agenten de verwarde Delfzijlster aan. Hij had lichte verwondingen en is meegenomen naar het bureau voor verhoor. De politie heeft de man ingesloten voor verder onderzoek.

Veendam: fietsster gewond na aanrijding

Een 66-jarige fietsster uit Zuidbroek is vrijdagmiddag gewond geraakt op een rotonde van de Jakob Bruggemalaan in Veendam. Een 83-jarige automobilist uit Veendam zag de vrouw over het hoofd. Door de aanrijding viel de vrouw op het wegdek. Ze is met beenletsel naar een ziekenhuis gebracht. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Ter Apel: broers mishandeld

Twee broers uit Nieuw Buinen (17 en 19 jaar) zijn vrijdagnacht in de Stationsstraat door drie mannen mishandeld. De oudste van de broers kwam na een trap met zijn hoofd op het wegdek terecht en raakte enige tijd buiten bewustzijn. Een van de verdachten schopte vervolgens op hem in. Ook de jongere broer kreeg klappen. De drie mannelijke verdachten gingen er vandoor toen de politie werd gealarmeerd. De politie stelt een onderzoek in.

Provincie Groningen; verkeerscontrole

De politie heeft vrijdagavond en nacht op diverse plaatsen in de provincie Groningen verkeerscontroles uitgevoerd. De controles in de omgeving van Hoogezand en in de stad Groningen werden uitgevoerd in samenwerking met Stichting Wetenschappelijk Onderzoek
Verkeersveiligheid (SWOV). In Hoogezand en Kropswolde werden 235 bestuurders gecontroleerd. Twee bestuurders werden aangehouden voor rijden onder invloed. Het ging om een 50-jarige man uit Kolham met 2,2 promille en een man uit Appingedam met 1,2 promille.

De controle met SWOV werd later in de nacht voortgezet in de stad Groningen. Hier werden 135 bestuurders gecontroleerd en bleken 6 personen te diep in het glaasje te hebben gekeken. Het
alcoholpercentage varieerde hier tussen 0,51 en 1,9 promille. In het kader van het wetenschappelijk onderzoek is gedurende de avond bij 38 personen vrijwillig bloed en van 14 personen speeksel afgenomen.

Ook in andere delen van de provincie werden bestuurders gecontroleerd op rijden onder invloed van alcohol. Zo moesten in de omgeving van Ten Boer en Middelstum 937 bestuurders blazen. Geen van hen was onder invloed. In Oude Pekela werd een 18-jarige automobilist uit die plaats aangehouden voor rijden onder invloed van alcohol. De beginnend bestuurder had ruim 1,1 promille alcohol in zijn bloed. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Een 22-jarige automobilist uit Stadskanaal moet zijn rijbewijs vandaag inleveren. Hij werd vrijdagnacht op de Korte Hemenweg in zijn woonplaats betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. Uit een test kwam naar voren dat hij 1,5 promille in zijn bloed had. De man had geen rijbewijs bij zich. Deze wordt vandaag ingevorderd.