Grootste stambomenwebsite van Nederland in de prijzen gevallen


Genealogie Online wint Archieven.nl 2007 prijs

DEN HAAG, 20080119 -- Met meer dan 1230 stambomen en 15 bidprentjesverzamelingen is Genealogie Online de grootste Nederlandse website waar stamboomonderzoekers gratis en eenvoudig hun genealogische gegevens kunnen publiceren. Doordat via www.GenealogieOnline.nl informatie is te vinden over bijna 3,2 miljoen voorouders, 270 duizend bidprentjes en 7300 afbeeldingen is het voor een ieder die zijn familiegeschiedenis onderzoekt een vaak geraadpleegde website. De jaarlijkse Archieven.nl prijs is dit jaar in de categorie 'Beste Website Historische Verenigingen' mede om deze reden toegekend aan Genealogie Online. In de categorie 'Beste Website Archiefdiensten' is de website van het Regionaal Historisch Centrum Limburg tot winnaar verkozen.

Genealogie Online bedient een snel groeiende populatie van stamboomonderzoekers. Doel van de gratis website is om stamboomonderzoekers een zeer laagdrempelige service te bieden om de eigen genealogische gegevens op Internet te plaatsen. Zonder technische kennis kan iedereen die genealogie als hobby uitoefent gegevens aanleveren die daarna gepresenteerd worden op www.GenealogieOnline.nl en vrij doorzoekbaar zijn voor anderen. De mogelijkheden die worden geboden omvatten uitgebreide informatiepagina's per persoon, inclusief kwartierstaat, tijdbalk en historische context, afbeeldingengallerij, statistische gegevens en stambomen en kwartierstaten in printbaar formaat (PDF).

Initiatiefnemer Bob Coret is erg blij met het winnen van de Archieven.nl-prijs 2007. Hij ziet het als erkenning van deskundigen voor zijn service en waardering voor de inzet van alle stamboomonderzoekers die publiceren op Genealogie Online.

Dat de website winnaar is in de categorie 'Beste Website Historische Verenigingen' noemt Coret vernieuwend van de jury, want Genealogie Online is geen formele/traditionele vereniging. "Er is geen sprake van een door een algemene ledenvergadering benoemd bestuur en er is geen contributie. Genealogie Online is een internet service waarmee stamboomonderzoekers eenvoudig, gratis en reclamevrij (op basis van vrijwillige donaties) hun genealogische gegevens kunnen presenteren. In plaats van het verenigingsblad is er de e-mail nieuwsbrief en in plaats van de ALV is er een forum!" Coret ziet Genealogie Online dan ook, tezamen met de ruim 13 duizend leden van zuster-website het Stamboom Forum, meer als een virtuele historische vereniging: "Er wordt georganiseerd en vrijwillig samengewerkt en (digitaal) samengekomen rond een bepaald doel/passie, namenlijk stamboomonderzoek en -kunde!" De indrukwekkende groei van het aantal leden op www.StamboomForum.nl maakt het de grootste online community van stamboomonderzoekers, zelfs groter dan de meer traditionele Nederlandse Genealogische Vereniging!

De jury van de Archieven.nl-prijs 2007 heeft in zijn beoordelingen dit jaar, naast een heldere inhoud, een frisse en moderne vormgeving en de pogingen om boven het enge kader van het enkel bedienen van de leden of de lokale bevolking uit te stijgen, vooral veel waarde gehecht aan een hoge score op de Accessibility Quickscan. De jury roemt in haar juryrapport Genealogie Online op dit vlak, omdat deze website als enige van de 54 deelnemers de maximale score van 47 punten wist te behalen op de Quickscan van Accessibility.

Andere winnaar van de Archieven.nl-prijs 2007, in de categorie Beste Website Archiefdiensten, is de website van het Regionaal Historisch Centrum Limburg. Deze website heeft volgens de jury veel en heldere inhoud en een frisse en moderne uitstraling. Ook merken zij op dat gebruik van de website, in tegenstelling tot veel andere websites van archiefdiensten, geen inhoudelijke kennis vereist. Eervolle vermeldingen waren er voor Genlias en Vereniging Oud Hoorn.

Ingezonden persbericht