Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Universiteit van Amsterdam en science center NEMO Amsterdam, 10 januari 2008

Tot hoeveel kun je tellen?
Kinderlezing door prof.dr. Robbert Dijkgraaf in NEMO op 20 januari

Een voetbalelftal bestaat uit 11 spelers en in Artis vind je ruim 6100 dieren. Dat is nog te begrijpen en te tellen. Maar hoeveel 6 miljard aardbewoners zijn of dat er 200.000.000.000 sterren in ons melkwegstelsel staan, daar kunnen maar weinig mensen zich iets bij voorstellen. Wiskundige prof. dr. Robbert Dijkgraaf van de Universiteit van Amsterdam weet alles over oneindig tellen. Op zondag 20 januari om 11.00 uur geeft hij een Wakker Worden Kinderlezing over de vraag: tot hoeveel kun je tellen? De lezing is voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar. Deelname is ¤ 2,50 of gratis met een NEMO-entreekaartje. Aanmelden kan via www.kinderlezingen.nl.

Deze lezing gaat over hele grote getallen, zo groot dat de meeste mensen zich er niets bij kunnen voorstellen. Dijkgraaf onderzoekt samen met de kinderen of er een punt bestaat dat je niet meer verder kunt tellen. Ze gaan op zoek naar de betekenis van grote getallen en het begrip oneindigheid.

5 jaar Wakker Worden Kinderlezingen
In 2008 vieren de UvA en NEMO het 5-jarig bestaan van de maandelijkse Wakker Worden Kinderlezingen van de UvA en NEMO. Ter gelegenheid hiervan wordt de top-5 van de lezingen uit de eerste twee jaar herhaald. Deze selectie is gemaakt door de kinderen zelf via een stemming. Nieuwe lezingen worden afgewisseld herhalingen van lezingen uit deze top-5.

Het principe van iedere Wakker Worden Kinderlezing is dat het om een echte kindervraag draait én dat ter plekke samen met de wetenschapper gezocht wordt naar het antwoord. Het zijn daarom ook zeer interactieve lezingen die de nieuwsgierigheid prikkelen en aansluiten bij de verwondering van kinderen over alles wat er om hen heen gebeurt.

Over Robbert Dijkgraaf
Dijkgraaf staat bekend om zijn heldere uitleg van ingewikkelde wiskundige en natuurkundige problemen aan het grote publiek, ook aan jonge kinderen. In 2003 kreeg hij de NWO Spinozapremie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland. Hij is de popularisering van de wetenschap zeer toegedaan, bijvoorbeeld als columnist voor NRC Handelsblad en als medewerker van het televisieprogramma Hoe?Zo!. Ook is hij initiatiefnemer én financier) van de kinderwebsite proefjes.nl en een van de drie initiatiefnemers van TalentenKracht, een onderzoeksproject dat kijkt naar talenten als logisch nadenken, redeneren en ruimtelijk inzicht bij kinderen in de leeftijd van drie tot vijf jaar. NEMO participeert ook in Talentenkracht. In mei 2008 begint Dijkgraaf als president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Nieuwe lezing op 10 februari 2008
Op zondag 10 februari organiseren de UvA en NEMO een nieuwe Wakker Worden Kinderlezing. Daarin beantwoordt scheikundige prof. dr. Daan Frenkel de vraag: waarom smelt hout niet en ijs wel?

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht