Gemeente Dordrecht


Persbericht
Zondag 20 januari 2008 op Nederland 2
Burgemeester Bandell op TV
Burgemeester R.J.G. Bandell is op zondag 20 januari aanstaande te zien in het televisieprogramma KRO's Reporter. De uitzending begint om 21.50 op Nederland 2 en duurt ongeveer een uur.

Zes burgemeesters praten vrijmoedig over hun vak. Burgemeester R.J.G. Bandell komt aan het woord samen met zijn collega's van Schiermonnikoog, Woensdrecht, Best, Maastricht en Borssele over zaken die burgemeesters bezighouden. Over de gesel van de Haagse regelzucht. Over bedreigd worden door boze burgers. Over hun rol in crisissituaties. Over het knippen van linten en het bezoeken van honderdjarigen.

Reporter rammelt aan de ambtsketens om de macht en invloed van de eerste burger te peilen. Onaantastbaar zijn ze al lang niet meer. Zes van de tien burgemeesters zijn tegenwoordig het slachtoffer van bedreigingen. Nachtelijke telefoontjes ('we snijden je kinderen de keel door'), hate mails en kogelbrieven zijn nu net zo alledaags als vroeger het knippen van linten. Ronald Bandell is al dertig jaar burgemeester en heeft veel veranderingen in het vak beleefd. 'Toen ik begon, hadden we maar één vrouwelijke burgemeester. Er verschenen toen nog speciale brochures over de taken van de echtgenote van de burgemeester. Over de man van de burgemeester had niemand het.' Bandell is voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, de belangenorganisatie van ambtsketendragers.

Dordrecht, 15 januari 2008
Redactie
Frits Langschmidt
Kabinet

telefoon (078) 639 69 03
Informatie
Frits Langschmidt