Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen ondersteunt vredesproces tijdens Midden-Oostenreis

18 jan 2008 | Minister Verhagen brengt van 20 tot en met 24 januari een bezoek aan Israël, de Palestijnse Gebieden en Syrië. Tijdens de reis zal de aandacht in de eerste plaats aangaan naar de stand van zaken in het vredesproces in het Midden-Oosten. Het vredesproces heeft een nieuwe start gekregen door de Annapolis-conferentie in november en de hervatte onderhandelingen tussen de Israëlische en de Palestijnse regering.

In Israël spreekt Verhagen (Buitenlandse Zaken) onder meer met minister-president Ehud Olmert, zijn collega Tzipi Livni en minister van Defensie Ehud Barak. Ook heeft hij een ontmoeting met president Shimon Peres. In Ramallah staan gesprekken met de Palestijnse president Mahmoud Abbas en hoofdonderhandelaar Ahmed Qureia op het programma.

Verhagen is op 21 januari een van de hoofdsprekers op Herzliya Conferentie, de jaarlijkse topontmoeting van Israëlische en internationale politici over vrede en veiligheid in Israël. In zijn toespraak zal Verhagen zijn visie geven op het verloop van het vredesproces en de ondersteunende rol Nederland en de Europese Unie daarbij kunnen spelen.

Tijdens het bezoek aan Israël en de Palestijnse Gebieden zal Verhagen zijn gesprekspartners wijzen op het belang van dialoog, niet alleen in de vredesonderhandelingen op politiek niveau maar ook tussen burgers, en met name tussen jongeren. Om zijn boodschap te onderstrepen verricht Verhagen de aftrap van een wedstrijd tussen Israëlisch-Palestijnse voetbalteams. Dit toernooi is een initiatief van het Peres Center for Peace.

Verhagen sluit zijn reis naar het Midden-Oosten af met een bezoek aan Syrië, waar hij onder meer een ontmoeting heeft met minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Mouallem.

Daarnaast zal de minister in de Syrische hoofdstad Damascus met een vertegenwoordiger van de VN Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR) een bezoek brengen aan de wijk Jarama, waar veel vluchtelingen uit Irak verblijven. Nederland steunde de UNHCR in 2007 met een extra bijdrage van een miljoen euro voor de opvang en bescherming van Iraakse vluchtelingen in Syrië en het buurland Jordanië.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl