Gemeente Zevenaar


18-01-2008: Koninklijke Onderscheiding echtpaar Priester

Op zondag 20 januari ontvangen Ineke en Rob Priester een Koninklijke Onderscheiding. Beiden worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau vanwege hun grote verdiensten voor de Volksuniversiteit van Zevenaar en omstreken.
Het echtpaar Priester was jarenlang de tandem waarop de VUZ zich heeft voortbewogen. Zij hebben samen gestreden voor de plaats die de VUZ nu inneemt in de Zevenaarse samenleving.

Dat alles deden zij vanuit het besef dat met gemeenschapsgelden wordt gewerkt, waar zo zuinig mogelijk mee moest worden omgegaan.

Ineke Priester-Kuijpers is sinds 1995 directeur van de Volksuniversiteit Zevenaar en omstreken. In die tijd heeft zij de Volksuniversiteit met bijna bovenmenselijke inzet en betrokkenheid uitgebouwd tot één van de besten van Nederland.

Jaarlijks nemen ongeveer 4500 mensen uit de hele Liemers deel aan een of meerdere cursussen. De Volksuniversiteit van Zevenaar geldt in den lande als voorbeeld van een vitale en innovatieve instelling die een breed aanbod verzorgt op het gebied van talen, creativiteit, kunst, cultuur en wetenschap, muziek, gezondheid en beweging en informatica. Hiermee is de doelstelling, namelijk mensen in de gelegenheid te stellen om voor hun plezier cursussen te volgen en zich verder te ontwikkelen in een omgeving zonder drempels, ruimschoots gehaald.

Rob Priester (70) was in diezelfde tijd voorzitter van het bestuur. De laatste jaren was hij tevens penningmeester. Vanaf 1997, nadat hij de maximale termijn van 12 jaar voorzitter was geweest, is hij adviseur van de vereniging.

Hij was een gedreven voorzitter voor de vereniging Volksuniversiteit. Hij probeerde bestuur en politiek te overtuigen van het belang van een dergelijke voorziening in Zevenaar en heeft geijverd voor een goede meerjaren budgetovereenkomst.
Naast zijn verdiensten als voorzitter en penningmeester was hij nooit te beroerd om de handen uit mouwen te steken en mee te helpen om het gebouw op te knappen of kramen in elkaar te zetten voor de jaarlijkse open dagen.