Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Limburgs Museum Cinema 20 en 27 januari

Documentaire over Maastrichter carnavalsmuziek

Op zondag 20 en 27 januari aanstaande om 15.30 uur vertoont het Limburgs Museum in Venlo een sprankelende documentaire over de geschiedenis en geest van het carnavalslied in Maastricht. 'Carneval in Mestreech' is van een andere orde dan de feesten in de rest van Nederland in februari. Met name de speciaal voor die gelegenheid geschreven liedjes onderscheiden zich van de doorsnee 'krakers'. Carnaval in Maastricht is één groot muziekfeest op straat.

Documentairemaakster Paula Rennings, getogen Mestreechse, gaat samen met etnomusicoloog Bart Vonk op zoek naar het mooiste liedje. Ze treffen de oude generatie zoals de bejaarde Tempeleer, Willy Hageman, de liedjesschrijfster Annie Van Loo, en John Hoenen de oprichter van de allereerste 'Zaate Herremenie'; allemaal vertegenwoordigers en beschermers van de traditie. Sambaband Segura! en de zangers van de groep Zoeper gaan als jonge honden de traditie te lijf met moderne opvattingen over stijl en tekst, maar met evenveel passie voor het feest en de muziek. De Mestreechteneer geeft de doorslag. Voor de camera barst iedereen in zingen uit bij de vraag: Wat is 't sjoenste leedsje?

De documentaire is vervaardigd met een scherp oog voor de dilemma's van de lage landen, respect voor lokale eigenaardigheden en een knipoog naar volksgebruiken; een vrolijke documentaire kortom in de beste Nederlandse traditie.

De DVD met veel extra s is vanaf 20 januari te koop in de Museumwinkel.

Limburgs Museum

Keulsepoort 5

5911 BX Venlo

tel 077 352 21 12

web www.limburgsmuseum.nl

open

dinsdag tot en met zondag 11-17 uur

gesloten op maandagen en van 2 tot en met 5 februari 2008

inlichtingen

Frank Holthuizen

telefoon

077 352 21 12

nadere informatie

www.ppdocu,com