Politie Midden- en West Brabant

Persbericht district Breda (20/1)

BREDA, 20 januari 2008

Vier arrestaties tijdens horecatoezicht

BREDA: De agenten belast met het horecatoezicht in de Bredase binnenstad hebben vannacht vier arrestaties verricht. De dienders spreken in hun rapportage van een drukke dienst waarbij er af en toe een gespannen sfeer heerste tussen groepjes uitgaanders, waarbij veel publiek op straat bleef hangen.
· Een 32-jarige Bredanaar werd omstreeks 05.00 uur aangehouden op de Visserstraat nadat hij een pet van het hoofd van een agent had geslagen.
· Een 39-jarige Roosendaler die als portier werkt van een café in het uitgaanscentrum werd aangehouden omdat hij in de zaak een 23-jarige Bredanaar een kopstoot zou hebben gegeven. Het slachtoffer was naar de portier gelopen toen hij zag dat zijn broer door de uitsmijter werd vastgepakt in verband met een opstootje. Hij sprak de portier daarover aan, hem ook duidelijk makend dat hij hardhorend was. De uitsmijter had hem vervolgens een kopstoot gegeven. Hij liep daardoor een pijnlijke bloedneus op.
· Een 15-jarige Bredanaar werd aangehouden omdat hij een valst ID-bewijs bij zich had waarmee hij op de Vismarktstraat probeerde een café binnen te komen.
· Een 22-jarige Bredanar werd op de Visserstraat in een discotheek aan gehouden omdat hij een gebruikershoeveelheid cocaïne bij zich had.

Uitgaan in het centrum van Breda is veilig en gezellig; politie, gemeente en horecaondernemers willen dat ook graag zo houden en rekenen op de steun van het uitgaanspubliek. Daarvoor gelden wel enkele spelregels voor elke bezoeker van het horecagebied. Wie komt voor de gezelligheid, is van harte welkom. Wie Breda bezoekt met andere, minder goede bedoelingen, zoals het verstoren van de openbare orde, provocerend gedrag, discriminatie, drugs- en overmatig alcoholgebruik, zal dat merken. Bij zulke overlast komen agenten direct in actie, al dan niet op basis van camerabeelden die het hele gebied overzien. Dus:de politie in het horecatoezicht is vriendelijk als het kan en streng en doortastend als het moet. Zo blijft stappen in de binnenstad van Breda nu en in de toekomst veilig en karaktervol.

Twee Willem II supporters aangehouden voor vernieling

BREDA: De politie heeft voorafgaande aan de wedstrijd NAC-Willem II twee Oisterwijkers, beiden 23 jaar oud, aangehouden die in de bus waarmee zij naar de wedstrijd vervoerd werden aan twee stoelen vernielingen hadden aangericht. Het ging om de netjes en de opklaptafeltjes aan de stoelen. De knapen zaten nog in de touringcar en werden op aanwijzing van de chauffeur aangehouden. De verdachten ontkenden of verklaarden dat het per ongeluk was gegaan en dat er van opzet geen sprake was geweest. De politie maakt proces-verbaal op ter zake vernieling.

Vijf arrestaties openlijke geweldpleging

BREDA: De politie heeft vannacht omstreeks 04.00 uur in een flat aan de Hobokenstraat vijf verdachten aangehouden van openlijke geweldpleging. Het gaat om knapen in de leeftijd van 18 tot en met 22 jaar. Ze worden verdacht van het vernielen van een voorruit van een personenauto en het gooien met bierflesjes vanaf een galerij. Buurtbewoners wezen de agenten de flat aan waar de daders binnen zouden zitten. Twee gasten die via het balkon probeerden te ontkomen werden aangehouden. Nadat er een machtiging was is de woning betreden en zijn er nog drie verdachten aan. Binnen stond nog een half krat bier. Het merk kwam overeen met de kapotte flesjes op de parkeerplaats. De politie stelt een nader onderzoek in naar de toedracht van het incident.

Arrestatie na vernieling ruit

BREDA: Vannacht hebben vier jongens omstreeks 00.00 uur een ruit van een discountdrogisterij aan de Donk vernield. De politie achterhaalde op aanwijzing van een getuige, een 21-jarige Bredanaar. Hij spreekt van een ongeluk tijdens het stoeien. De politie stelt een nader onderzoek in. De verdachte is in verzekering gesteld.

Aanrijding materieel escaleert in vechtpartij, met zes arrestaties

ETTEN-LEUR: Een kop staart ongeval is gisterenavond omstreeks 19.50 uur in Etten-Leur uitgelopen op een conflict tussen de inzittenden van beide autos en familieleden van hen. De politie arresteerde zes verdachten, allen woonachtig in Etten Leur. Het gaat om vier mannen (20,20,48 en 51 jaar) en twee vrouwen (23 en 46) jaar. Zij hadden kennelijk met elkaar gevochten. Er waren verschillende personen licht gewond geraakt.

De toedracht lijkt als volgt te zijn. Een 23-jarige vrouw reed met haar moeder als bijrijder over de Anna van Berchemlaan in de richting van de Oude Bredaseweg. Zij remden af, waarna zij van achteren werden aangereden door een auto bestuurd door een 20-jarige man uit Etten-Leur. De twee vrouwen herkenden deze betuurder. Volgens hen heeft een broer van de bestuurster ernstig hersenletsel opgelopen na een door hem (de 20-jarige tegenpartij) veroorzaakte aanrijding. De emoties liepen hoog op, waarbij zich ook later de vader en moeder van de bestuurder en de vader en broer van de bestuurster voegden. Er werd gescholden, geslagen en geschopt. Alle verdachten die werden aangehouden wensten ook aangifte te doen. De politie stelt een nader onderzoek in naar de toedracht.

Baldadige knaap aangehouden

ETTEN-LEUR: de politie heeft vannacht omstreeks 00.25 uur op de Markt een 17-jarige jongen uit Etten-Leur aangehouden ter zake vernieling. De agenten zagen dat een in het verplaatsbaar fietsenrek gestald rijwiel vastpakte en deze met kracht omhoog smeet. Hij krijgt een proces-verbaal voor baldadigheid.

Auteur: Willem van Hooijdonk