Ingezonden persbericht


DEN HAAG, ZONDAG 20 JANUARI 2008

INTERNATIONAAL LITERATUURFESTIVAL DEN HAAG - THE HAGUE INTERNATIONAL LITERATURE FESTIVAL

Festival Winternachten Den Haag druk bezocht

De organisatie van festival Winternachten kijkt terug op een zeer geslaagd festival. Met ruim 2800 bezoekers haalde Winternachten een ongekend hoge zaalbezetting van negentig procent. Er was veel belangstelling van de binnen- en buitenlandse pers. Het programma, dat afgelopen donderdag begon met een lezing door de Turkse schrijfster Elif Shafak, stond in het teken van angst en hoop. Schrijvers, dichters, denkers en musici uit de hele wereld konden rekenen op enthousiaste reacties van het publiek. Met name de vele gasten uit de Arabische wereld trokken de aandacht.

Spoedcursus
Het festival bestond uit meer dan dertig programma's. Het onderdeel How to Bluff your Way into Arabic Literature bracht acht Arabische auteurs uit alle Maghreb en Mashrek landen samen. Samen met presentatoren Abdelkader Benali en Sarah Meuleman gaven zij het publiek een spoedcursus Arabische literatuur. De avond tevoren hadden de bezoekers al genoten van humor uit Nederland en de Arabische wereld. Onder leiding Raoul Heertje plaatsten Kees van Kooten en André Manuel hun grappen naast die van imam Abdulwahid van Bommel en de Egyptisch/Nederlandse auteur Ra oef Moes ad Basta.

In het programma In a State of Fear op vrijdagmiddag verdedigden Bram Peper, Frank Furedi, Adriaan van Dis en Marjolijn Februari hun stellingen over hoe om te gaan met angst in de maatschappij. Onder leiding van schrijver Fouad Laroui ontstond een levendige discussie met de zaal, die leidde tot aanpassing van de stellingen.

Berbers
Op zaterdagavond zorgden Ahmed Ziani, Mohammed El Hadaoui, Ayada Ghamhi en gespreksleider Asis Aynan met hun Berbers literatuurprogramma voor een overvolle zaal. Onder het publiek waren veel jongeren, met name van Marokkaanse afkomst.

Winternachten trok over het geheel ook dit jaar een zeer gemêleerd publiek. Doordat de programma s zowel aandacht gaven aan westerse als aan Arabische, Berberse, Surinaamse, Antilliaanse, Turkse en Indonesische kunst was ook de publiekssamenstelling zeer divers.

Terugblik festival op de website
Binnen een week zal op de website van Winternachten een terugblik staan met foto's en geluidsopnames van de programma's.

Meer Arabische literatuur op dinsdag 22 januari in Amsterdam Winternachten organiseert in samenwerking met het Tropentheater een programma met Arabische schrijvers en dichters die dit weekeinde ook in Den Haag te zien waren. Meer informatie bij www.tropentheater.nl NOOT AAN DE REDACTIE,