KNHS

terug

Nederlandse springruiters komen te kort in Leipzig 20 januari 2008

LEIPZIG (KNHS) - De drie Nederlandse springruiters die in hun paarden zadelden voor de 8e kwalificatiewedstrijd van de wereldbeker kwamen alle drie nip te kort. Gerco Schröder (Tubbergen), die Eurocommerce Monaco zadelde, kreeg op de allereerste hindernis reeds een fout. Daarna ging het perfect, tot de laatste, maar ook die werd afgeworpen. Voor Piet Raymakers sr. (Asten), die met Van Schijndel's Curtis op weg leek naar een foutloze rit, bleek de laatste hindernis ook net te hoog. Curtis tilde zijn achterbenen net niet hoog genoeg op om de bovenste paal van die steilsprong te laten liggen. Albert Zoer (Echten) kwam met de hengst Lincoln net te dicht onder de eerste hindernis van de driesprong, waardoor deze combinatie eveneens buiten de barrage bleef.

Het was een uiterst selectief parcours dat delicate sprongen bevatte, die ook nog eens hoog en breed waren. Mede dankzij de perfecte bodem zag het uitverkochte huis met een zeer enthousiast publiek twaalf ruiters van de veertig starters terug komen voor de barrage. Marcus Ehning leek de overwinning in Duitsland te kunnen houden, door met de donkerbruine hengst Sandro Boy niet alleen foutloos te blijven, maar ook heel snel rond te gaan. Ehning leek te gaan winnen door een uiterst korte wending naar een imposante oxer, waarvan de bovenste palen scheef lagen.
De Zweed Rolf-Göran Bengtsson probeerde alles met de in Nederland gefokte Ninja la Silla, maar kwam op de meet net een honderdste te kort op de tijd van Ehning. De laatste combinatie die probeerde de tijd te verbeteren was Jessica Kürten. De charmante Ierse amazone spoorde haar van Libero H afstammende merrie Castle Fores Libertina tot het uiterste aan. Ook zij wist de wending naar de imposante oxer uiterst kort te rijden. Maar de echte winst kwam voor Kürten in de laatste lijn op weg naar weer een imposante oxer. Het leek even of de amazone dacht de Grand National steeple chase te rijden, zo hard ging het. Maar de ervaren merrie Libertina kwam zelf net voldoende terug om foutloos de overkant te halen. Kürten werd dus eerste, voor Ehning en dan Bengtsson.
Albert Zoer eindigde op de vijftiende plaats, Piet Raijmakers werd 20ste en Gerco Schröder eindigde op de 31ste plaats. De twee 'oudjes' van het veld Hugo Simon en Thomas Frühmann, de laatste in een grasgroene rijjas, wisten zich ook niet voor de barrage te plaatsen. Met deze overwinning in Leipzig verstevigde Kürten haar leidende positie in de tussenstand. Zij staat nu op 79 punten, terwijl de Spanjaar Rutherford Latham op 48 punten staat. Beste Nederlander is Albert Zoer met een achtste plaats en 38 punten en daarmee lijkt Zoer bijna zeker van de mogelijkheid tot deelname aan de finale in Gotenburg. Harrie Smolders staat op een 21ste plaats met 22 punten en dat is één punt meer dan Raijmakers, die 23ste staat.

De organisatie van Leipzig heeft na afloop van deze editie besloten zich in 2010 kandidaat te stellen voor de wereldbeker finales springen, dressuur en vierspannen en als er een wereldbeker circuit komt voor voltigeren wil men die finale in 2010 ook naar Leipzig halen. De organisaties van Indoor Brabant en Genève hadden zich reeds gemeld bij de FEI om de wereldbeker finale springen in 2010 te gaan organiseren.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Uitslag FEI world cup springen:


1) Jessica Kürten (Ier) - Castle Forbes Libertina - 0 / 0 - 33.60
2) Marcus Ehning (Dui) - Sandro Boy - 0 / 0 - 34.42
3) Rolf-Göran Bengtsson (Zwe) - Ninja la Silla - 0 / 0 / 34.43 15) Albert Zoer (Echten) - Lincoln - 4
20) Piet Raijmakers (Asten) - Van Schijndel's Curtis - 4 31) Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce Monaco - 9

Tussenstand World Cup na 8 wedstrijden:


1) Jessica Kürten (Ier) - 79

2) Rutherford Latham (Spa) - 48
8) Albert Zoer (Echten) - 38
21) Harrie Smolders (Lage Mierde) - 22
23) Piet Raijmakers sr. (Asten) - 21