De Doelen Concertgebouw


PERSBERICHT

Rotterdam, 28 december 2007

Vocale polyfonie uit SardiniË in de Doelen op zondag 20 januari 2008


Iscanesu is een klein bergdorpje in het middenwesten van Sardinië. De bewoners zijn trouw gebleven aan de traditie. Dit kwartet heeft zich gewijd aan het Sardijnse genre van de Coro a Tenores, vierstemmige mannelijke polyfonie van eeuwenoude, maar vooralsnog onduidelijke herkomst. De muziek heeft haar wortels in het landelijke bestaan, maar tekstueel sijpelt de moderniteit door.

Sinds 1980 ijvert het ensemble Su Cuncordu Iscanesu voor het behoud en de verspreiding van het muzikaal erfgoed van Sardinië. Hun repertoire bestaat uit religieuze gezangen en eigen composities. Daarbij maken ze gebruik van het werk van verschillende Sardijnse dichters en tekstschrijvers en staan ze zodoende midden in het rijke culturele leven op het eiland.

De Coro a Tenores is de meest authentieke zangstijl van Sardinië. Het wordt gezongen door vier mannelijke solisten: één solist zingt de tekst, terwijl de anderen harmonisaties toevoegen. De hoogste stemmen oghe en mesuoghe hebben een nasaal timbre, de laagste stemmen contra en bassu lijken op een soort keelzang. Su Concordu Iscanescu beheerst deze techniek tot in de perfectie.

Concert- en congresgebouw de Doelen, Rotterdam
Zondag 20 januari, Eduard Flipse Zaal, 14.30 uur
Ensemble Su Cuncordu Iscanesu

Noot voor de redactie /