Ingezonden persbericht


PERSBERICHT / MEDIA RELEASE

Vijfde en achtste startplaats A1 Team Nederland

Taupo, 20 januari 2008

De beide races van de A1GP in Taupo zaten vanaf het begin vol spektakel, spins, pech, straffen en drama. A1 Team Nederland ontsprong daarbij de dans helaas niet, een spin en een kostbare fout tijdens de tweede pitstop kostte het team een goede podiumkans, maar men verlaat met een vijfde plaats in de Sprintrace en een negende in de Hoofdrace Nieuw Zeeland.

Jeroen Bleekemolen begint vanaf de vijfde plaats aan de Sprint race op een circuit waar inhalen moeilijk blijkt. Zoals Jan Lammers gisteren al voorspelde gebeurt er wel het nodige in de eerste ronde met een flinke crash in de eerste bocht, waarbij Zwitserland en Maleisië de slachtoffers zijn en ook Canada de pits moet opzoeken. De eerste twee moesten de strijd staken, Canada kan nog wel door en de safety car komt de baan op gedurende een aantal ronden Jeroen kan niet anders dan voorzichtiger rijden, daar de auto niet helemaal goed ligt en hij moet zorgen dat hij geen fout maakt.. In de resterende tijd kan Bleekemolen niet meer verder naar voren komen.

Nieuw Zeeland win de Sprintrace voor het thuispubliek, voor Duitsland en Frankrijk. Met de vijfde plaats pakt A1 Team Nederland 6 punten.

Ook in de Hoofdrace is het meteen raak in de eerste ronde. Na een spin van India komt de safety car naar buiten. Jeroen Bleekemolen heeft een superstart en hij weet A1 Team Nederland meteen vanaf een achtste plaats naar positie vier te rijden. Als Zwitserland, dat ook nog één van hun drive-throughs krijgt ligt A1 Team Nederland op een podiumpositie.

Vlak daarna is de safety car weer naar buiten en moet onder meer Groot Brittannië de pits in met mechanische problemen. Zij behoren samen met Zwitserland tot de grootste verliezers dit weekend. Ierland en USA moeten ook naar binnen met lichte schade, maar zij kunnen door. In de tiende ronde komt A1 Team Nederland binnen voor de eerste verplichte pitstop, waarnaa het de derde plaats weet vast te houden.

In ronde 22 is er pech voor A1 Team Nederland. Er ligt wat olie in bocht 7 en Jeroen Bleekemolen heeft de pech dat hij daarop spint. Hij weet meteen knap de auto terug op de baan te krijgen, maar verliest wel twee plaatsen. Daarna komt A1 Team Nederland onder druk te staan van Nieuw Zeeland, dat op jacht is naar de leiding in het kampioenschap . Bij de tweede pitstop voor A1 Team Nederland gaat het helaas mis, er wordt veel tijd verloren en Jeroen Bleekemolen komt na de serie stops als 11e weer de baan op.

Als China uitvalt en Portugal een drive through penalty krijgt klimt A1 Team Nederland nog twee plaatsen naar een negende plaats. Daarmee pakt het team 2 punten en komt het totaal op 49 punten. Daarmee blijft het nog wel op de zevende plaats in het kampioenschap. Nieuw Zeeland leidt met 82 punten, voor Frankrijk en Zwitserland dat toch nog een punt pakte met de snelste raceronde.

Er zouden nog wel de nodige verschuivingen kunnen volgen, Canada, Ierland en Duitsland, dat de race won, waren nog wel in onderzoek maar het lijkt er op dat dat geen gevolgen heeft.

Jan Lammers baalde van de gemiste podiumkans; "Bij de laatste pitstop ging in de hectiek en onze honger om zo snel mogelijk weer weg te zijn de lollypop iets te vroeg omhoog. Jeroen liet de koppeling al opkomen, de wielen spinnen dan en de wielsleutels moeten er afgehaald worden. Men wist niet of de wielen wel goed vast zaten. Zoiets kost vreselijk veel tijd en je vergooit daarmee een grote kans op het podium. Dit mag gewoon niet gebeuren, een dergelijke fout is voor ons onvergeeflijk. Vreselijk balen. Wat de snelheid betreft zaten we er zeker in de Hoofdrace weer erg goed bij. Jeroen heeft ook weer super gereden, een perfecte start. Helaas spinde hij over wat rotzooi op de baan. Dat is pure pech. Op dat moment zat hij helemaal op de limiet en dan is zoiets snel genoeg gebeurd. Er zijn nog wel een aantal teams in onderzoek, dus we zouden misschien nog wat kunnen klimmen, maar dat verwacht ik eigenlijk niet echt."

Jeroen Bleekemolen was natuurlijk teleurgesteld over het verloop van de Hoofdrace; "In de Sprintrace waren we gewoon niet snel genoeg en hoorden op de vijfde plaats thuis. We hebben vervolgens wat aan de auto veranderd. Toen ik naar de grid toereed voelde ik al dat de auto veel beter was. Daardoor kon ik meteen naar voren komen en lag gewoon op podiumkoers, ook wat de snelheid betreft. Helaas kwam ik wat olie tegen op de baan, schoot rechtdoor en verloor twee plaatsen. En daarna gaat het mis bij de tweede pitstop, waar we gewoon heel veel tijd verliezen en zeker zes plaatsen. Dat is echt balen. We zijn zoals vaker dit seizoen weer tijdens een Hoofdrace snel genoeg voor het podium en steeds gebeurt er iets. Het afgelopen jaar hebben we bijna iedere race wel dat we de snelheid zeker hebben, maar dat er iets fout gaat. "

Over twee weken is de zesde race van A1GP, op het circuit van Eastern Creek net buiten Sydney.

Stuur voor meer informatie een e-mail naar press@a1teamned.com

Bezoek voor rechtenvrij beeldmateriaal www.A1teamnedfoto.nl

A1 Team Netherlands
Katwijkerbroek 30
2223 XP Katwijk,
The Netherlands
T: +31(0)71 4017183
F: +31(0)71 4019170
E: press@A1teamned.com I: www.A1teamned.com