Persberichten stad Utrecht, 11.55 uur

Utrecht, 20-01-2008

Nog eens 29 overlastplegers aangehouden

UTRECHT - De laatste tijd ontving de politie diverse klachten over overlast in en rondom Hoog Catharijne. De politie heeft afgelopen week daarom diverse acties gehouden om de overlast van drugsgebruikers, alcoholisten en daklozen aan te pakken.

Vrijdag 18 januari hield de politie in totaal 29 personen aan: rond Hoog Catharijne

22 overlastplegers en bij de Voorstraat, Jansveld en Catharijnesteeg zeven personen. De verdachten maakten zich onder meer schuldig aan wildplassen, alcoholgebruik op straat, groepsvorming, drugsgebruik en het verhandelen van drugs.

Dinsdag 15 januari hield de politie 17 personen aan voor met name APV-overtredingen, zoals het gebruik van harddrugs, of het treffen van voorbereidingen om te gebruiken, groepsvorming en bedelen. Een persoon kreeg een nieuwe gebiedsontzegging en een verdachte die al een gebiedsontzegging had, werd aangehouden omdat hij zich niet aan de voorwaarden van zijn gebiedsontzegging hield. Verder nam de politie diverse messen in beslag en vijf wikkels c.q. bolletjes met als vermoedelijke inhoud cocaïne.

Woensdag 16 januari werden 22 aanhoudingen verricht, 24 bekeuringen uitgeschreven en een kleine hoeveelheid drugs in beslag genomen. Komende tijd volgen meer acties om de overlast terug te dringen.

Verdachte van overval aangehouden

UTRECHT Een 29-jarige man uit Woerden is in de nacht van vrijdag 18 op zaterdag 19 januari op heterdaad aangehouden op het Zandpad tijdens een overval op een prostituee.

Omstreeks 03.50 uur kreeg de politie een melding dat er een overval had plaatsgevonden. De verdachte was aangehouden door personeel van een van de exploitatiebedrijven van het Zandpad. De politie kwam met meerdere eenheden ter plaatse en nam de verdachte over.

Het slachtoffer, een 21-jarige vrouw uit Utrecht, begon hard te schreeuwen toen de man haar met geweld te lijf ging. Kort daarop kon zij worden ontzet, waarna haar belager werd aangehouden.

De verdachte is in verzekering gesteld. De politie stelt een onderzoek in naar deze overval. Ook wordt onderzocht of de verdachte in verband kan worden gebracht met gewelddadige berovingen eerder deze week op het Zandpad.

Inbreker op heterdaad gepakt

UTRECHT De politie heeft in de nacht van vrijdag 18 op zaterdag 19 januari een 19-jarige Utrechter op heterdaad aangehouden in verband met een woninginbraak. Omstreeks 00.15 uur kreeg de politie een melding dat een getuige drie jongens een woning had zien binnengaan op de Alexander de Grotelaan. Agenten gingen er meteen op af en troffen de inbrekers nog in de woning aan. Twee wisten te ontkomen. Een agent zette de achtervolging te voet in, maar verloor de verdachte uit het oog. De derde inbreker kon in een brandgang worden aangehouden. Onbekend is wat er is buitgemaakt. De politie stelt een onderzoek in.

Verkeersongeval met letsel

DE MEERN Op de Veldhuizerweg is zondagochtend omstreeks 06.00 uur een bestelauto op zijn zijkant in een greppel beland. Daarbij raakte de 47-jarige bestuurder uit Maarssen gewond. De brandweer moest eraan te pas komen om de man los te knippen uit de bus. Een ambulance heeft het slachtoffer met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. Vermoedelijk is de bestuurder in een bocht van de weg met twee wielen in de berm beland, waarna hij over de kop is geslagen.

Doorgereden na aanrijding

UTRECHT Een 12-jarige jongen uit Utrecht is vrijdag 18 januari met zijn fiets op de Koningslaan, ter hoogte van de Louise de Collignylaan, aangereden door een auto. De bestuurder van de auto reed door.

Het slachtoffer werd omstreeks 08.25 uur tegen zijn stuur getikt door een passerende auto. Het betrof een groene auto van het merk Mercedes of Audi. De bestuurder reed door in de richting van het stadion. Het slachtoffer werd met rugletsel overgebracht naar het ziekenhuis.

De politie heeft de zaak in onderzoek en verzoekt eventuele getuigen van het ongeval zich te melden bij de politie van het district Utrecht zuid: 0900 88 44.

Onder invloed

UTRECHT Een 26-jarige snorfietser uit Utrecht is in de nacht van zaterdag 19 op zondag 20 januari betrapt op rijden onder invloed. Bij een alcoholcontrole op het Predikherenkerkhof omstreeks 05.15 uur moest hij blazen. Hij bleek te veel op te hebben. De uitslag van de ademanalyse bedroeg 550 ug/l. De man kreeg een rijverbod van zes uur en een proces-verbaal.

UTRECHT Wegens rijden onder invloed is een 19-jarige bestuurder van een bestelbus uit Nieuwer-ter-Aa in de nacht van zaterdag 19 op zondag 20 januari aangehouden. Surveillerende agenten zagen omstreeks 02.50 uur dat de man wel erg vlot wegreed van een parkeerplaats aan de Seinedreef, om vervolgens overdreven rustig een rondje te rijden. Navraag van het kenteken leerde dat de auto was geschorst en niet mocht rijden. Ook was hij niet verzekerd. Daarop lieten de bestuurder stoppen en onderwierpen hem aan een blaastest. De man bleek te veel te hebben gedronken. De uitslag van de ademtest bedroeg 605 ug/l. Hij moest zijn rijbewijs inleveren, maar bleek al een ontzegging van de rijbevoegdheid te hebben. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt. De auto is in beslag genomen.

UTRECHT Op de Marnixlaan zagen agenten zaterdagavond 19 januari omstreeks 21.45 uur met flinke vaart een auto rijden waarvan de hele voorkant in elkaar zat. Onder de auto werden diverse onderdelen meegesleurd. Op de Amsterdamsestraatweg kreeg de bestuurder een stopteken. Hij verklaarde ergens op de snelweg tussen Gorinchem en Utrecht tegen een vangrail te zijn gereden. De man, een 39-jarige inwoner van Ossendrecht, moest blazen en bleek een alcoholgehalte te hebben van 600 ug/l. Hij moest zijn rijbewijs inleveren en ook zijn kentekenbewijs deel I. De auto werd door de politie meegenomen ter keuring door de Rijksdienst voor het Wegverkeer. De wagen bleek al een jaar onverzekerd. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Verlaat vuurwerk

UTRECHT Een 27-jarige Utrechter is in de nacht van vrijdag 18 op zaterdag 19 januari aangehouden voor het afsteken van vuurwerk. Surveillerende agenten zagen hoe de man omstreeks 02.20 uur op de Steenweg iets in een prullenbak gooide, waarna een harde knal klonk. Voordat de agenten hem konden aanspreken, deed de man het opnieuw. Daarop werd hij aangehouden. Hij bleek in het bezit van drie nitraatbommen. Deze werden in beslag genomen. Een 26-jarige Nijmegenaar die zich bemoeide met de aanhouding en zich zeer vervelend gedroeg richting de agenten, werden eveneens aangehouden. Beiden zijn na verhoor heengezonden met een bekeuring.

Veelpleger aangehouden

UTRECHT Een 45-jarige Utrechter die te boek staat als veelpleger, is zaterdag 19 januari aangehouden wegens winkeldiefstal. Personeel van een winkel aan de Achter Clarenburg hield de man omstreeks 17.30 uur aan. Hij had goederen ter waarde van 27 euro in zijn tas gestopt en was vervolgens zonder te betalen de winkel uitgelopen. De man werd overgedragen aan de politie en is in verzekering gesteld.