Politie Friesland

Politieberichten van zondag 20 januari

Fryslân, 20-01-2008 o Politieberichten van zaterdag 19 januari 11.00 uur t/m zondag 20 januari 11.00 uur

Leeuwarden: politie onderzoekt diefstal auto
De politie onderzoekt de diefstal van een rode Ford Escort met kenteken JS-ND-27. De auto werd in de nacht van vrijdag op zaterdag voor een woning aan de Valeriusstraat gestolen. De 22-jarige eigenaar uit Leeuwarden heeft aangifte gedaan.

Stiens: inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Bredyk. In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit het pand werd een kluis weggenomen. Tevens werd op het terrein van het bedrijf ingebroken in een bedrijfsauto. Hier werd gereedschap weggenomen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 37-jarige inwoner van Cornjum aangifte.

Leeuwarden: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Albert Cuypstraat. Tussen zaterdagmiddag en zaterdagavond kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit de woning werden een laptop en een camera weggenomen. De 46-jarige bewoner deed aangifte.

Drachten: politie onderzoekt diefstal uit bedrijf
De politie onderzoekt de diefstal uit een winkel aan De Bolder. Zaterdagmiddag kwam er een onbekend echtpaar met een aantal kinderen de winkel binnen. Een medewerker van de winkel stond hen te woord en de man en de vrouw gaven aan dat ze even wilden rondkijken in de showroom. De medewerker verliet hierop de showroom en ging verder met andere werkzaamheden. Nadat het gezin de winkel had verlaten liep één van de medewerkers naar het kantoor. Hij zag direct dat er een tas met daarin een geldbedrag was weggenomen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 48-jarige inwoner van Bakkeveen aangifte.

Heerenveen: twee bussen en vijf autos uitgebrand
De politie heeft zaterdagmiddag op de Golflaan de brandweer van Heerenveen geassisteerd bij het blussen van een brand in twee bussen en vijf autos. Door vermoedelijk een technisch mankement ontstond er brand aan de achterzijde van de bus. Het vuur breidde zich snel uit en sloeg over naar een andere bus en vijf autos. Ondanks de snelle komst van de brandweer kon niet worden voorkomen dat deze voertuigen allemaal verloren gingen. Twee andere bussen konden nog net worden weggereden, maar raakten door de brand wel beschadigd. De passagiers van de bussen werden tijdelijk opgevangen in het nabij gelegen hotel.

Frieschepalen: fietser overleden na aanrijding
Een 23-jarige fietser uit Frieschepalen is als gevolg van een aanrijding overleden. De man raakte zaterdagavond betrokken bij een ongeval op de Kromhoek. Het slachtoffer werd in kritieke toestand per ambulance overgebracht naar het UMCG in Groningen, waar hij later die nacht aan zijn verwondingen overleed.
Een 43-jarige bestuurder van een bestelbus uit Een West reed zaterdagavond over de Kromhoek toen hij plotseling een harde klap hoorde. De bestuurder stopte direct en stapte uit. Hij zag een fiets in de berm liggen, maar echter geen slachtoffer. De hulpdiensten werden gewaarschuwd en met behulp van enkele buurtbewoners werd begonnen met een zoektocht naar het slachtoffer. De 23-jarige man werd uiteindelijk in een sloot naast de weg gevonden. De hulpdiensten waren inmiddels gearriveerd en er werd direct begonnen met de reanimatie. Het slachtoffer werd uiteindelijk in kritieke toestand per ambulance overgebracht naar het UMCG in Groningen, waar hij later die nacht aan zijn verwondingen overleed.

Heerenveen: politie houdt vijf verdachten na vechtpartij
De politie heeft zaterdagavond op de Oude Koemarkt een 26-jarige inwoner van Alkmaar, een 22-jarige inwoner van Haarlem, een 25-jarige inwoner van Sneek en twee inwoners van Leeuwarden van 23 jaar aangehouden na een vechtpartij. De vijf waren betrokken bij een vechtpartij voor een snackbar. Er werd over een weer geslagen en met een tafel, prullenbak en een fiets gegooid. De politie was snel ter plaatse, waarna de groep uit elkaar ging. De vijf werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier zijn ze voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie houdt inbreker aan
De politie heeft zaterdagavond op de Rengerslaan een 42-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van een inbraak in een school. Een beveiligingsmedewerker had de inbreker betrapt en de politie gewaarschuwd. Na een korte achtervolging konden de agenten de Leeuwarder aanhouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie houdt drie verdachten aan voor vernieling De politie heeft zaterdagavond op de Rooswinkelstate twee inwoners van Leeuwarden van 16 en 17 jaar en een 14-jarige inwoonster van Burgum aangehouden op verdenking van vernieling. De drie hadden het wachthokje op het station aan de Rooswinkelstate vernield. Een getuige waarschuwde de politie. De agenten waren snel ter plaatse en konden de drie aanhouden. Het trio is overgebracht naar het politiebureau. De twee Leeuwarders werden voor nader onderzoek ingesloten. De Burgumse werd na verhoor door haar moeder opgehaald.

Heerenveen: politie houdt verdachte aan voor mishandeling agent De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Oude Koemarkt een 47-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van mishandeling van een agent. Op straat was een vechtpartij tussen zeven personen ontstaan. De politie probeerde de partijen te scheiden, waarbij de wapenstok werd gebruikt. De 47-jarige sloeg hierbij een agent. Toen de man de agent nog een keer probeerde aan te vallen werd hij aangehouden. De verdachte verzette zich hierbij hevig en kon pas na enige moeite worden geboeid. De Heerenveener werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Terwispel: passagiere gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de A7 nabij Terwispel een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 28-jarige vrouw uit Schalkhaar gewond raakte. Een 32-jarige automobilist uit Kampen verloor vermoedelijk door aquaplaning de macht over het stuur. De auto draaide drie keer om zijn as en belandde daarbij in de berm. Hierbij werd ook de vangrail geraakt. De 28-jarige vrouw, die als passagier in het voertuig zat, werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De bestuurder kwam met de schrik vrij.

Heerenveen: politie houdt verdachte aan voor mishandeling De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Vleesmarkt een 36-jarige inwoner van Blokzijl aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had ruzie gekregen met een 37-jarige inwoner van Heerenveen. De verdachte sloeg hierbij het slachtoffer tegen zijn hoofd. De Heerenveener liep hierdoor een bebloed gezicht op. De 36-jarige werd door de agenten aangehouden en in een politieauto geplaatst. Op dat moment zakte het slachtoffer in elkaar. Hij werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Drachten: politie houdt verdachte aan voor zware mishandeling De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in een horecagelegenheid aan de Noordkade een 24-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van zware mishandeling. Een 26-jarige inwoner van Drachten passeerde in de horecagelegenheid zijn plaatsgenoot en stootte hem daarbij per ongeluk aan. De 24-jarige reageerde hier onmiddellijk op en sloeg met een glas. Hij raakte het slachtoffer in het gezicht, waardoor hij een fikse wond opliep in zijn wang. Op aanwijzing van een portier kon de verdachte worden aangehouden. Hij werd door de agenten naar de dokterswacht gebracht. Hier werd een wond in zijn had gehecht, waarna hij voor nader onderzoek werd ingesloten op het politiebureau. Het slachtoffer werd overgebracht naar het ziekenhuis. Na behandeling door een chirurg mocht de 26-jarige Drachtster het ziekenhuis verlaten. De man en zijn vriendin werden door de politie naar huis gebracht.

Dokkum: politie onderzoekt vernielingen aan autos
De politie onderzoekt de vernielingen aan een aantal autos in de wijk It Fuggellân. In de nacht van zaterdag op zondag werden er in een aantal straten attributen op autos gezet, waaronder een bankje, een konijnenhok, een stoel, een bloembak en een tuinbak. Hierdoor liepen de autos schade op aan het dak. De eigenaren van de autos moeten nog aangifte doen.

Leeuwarden: politie onderzoekt zware mishandeling
De politie onderzoekt de zware mishandeling van een 25-jarige inwoner van Heerenveen. In de nacht van zaterdag op zondag ontstond in een horecagelegenheid aan de Nieuwestad een ruzie tussen een aantal personen. De Heerenveener zat aan de bar toen hij plotseling met een glas in zijn gezicht werd gestoken. Het slachtoffer had helemaal niks met de ruzie te maken. Een portier verleende direct eerste hulp en waarschuwde een ambulance. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zaterdagavond en nacht weer een groot aantal bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in zes processen-verbaal en rijverboden. In één geval was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, bestuurder, uitslag ademanalyse, eventuele bijzonderheden):

Zaterdag 23.40 uur, Lycklamaweg in Wolvega, 38-jarige bestuurder van een personenauto uit Wolvega, 695 ug/l.