GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Europese Commissie moet nu echt keuzes maken voor duurzame toekomst

Amsterdam, 20 januari 2008 - Woensdag 23 januari presenteert Commissievoorzitter Barroso het klimaat- en energiepakket van de Europese Commissie. Volgens GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg is dat een belangrijk moment, omdat dan zal blijken of het pakket met voorstellen ook daadwerkelijk voldoende is om een kentering teweeg te brengen en de klimaatcrisis aan te pakken.

"De Eurocommissarissen onderhandelen nog met elkaar over de precieze inhoud van het pakket. Ik doe een dringend beroep op hen een duidelijke keuze te maken voor mens en milieu. We wachten al zo lang op maatregelen. Het is de hoogste tijd om nu echt eens te kiezen voor een duurzame toekomst", aldus Buitenweg.

In de afgelopen maanden lekten interne voorstellen van de Europese Commissie al uit. Daaruit blijkt onder meer dat vanaf 2013 het aantal sectoren dat onder de emissiehandel valt wordt uitgebreid. GroenLinks is blij met die uitbreiding, vooral omdat vanaf dan ook de luchtvaart erin wordt opgenomen. Buitenweg vindt het wel onbegrijpelijk dat een grootvervuiler als de landbouw er nog steeds buiten wordt gehouden.

Ook zal de Europese Commissie woensdag hoogstwaarschijnlijk voorstellen een aanzienlijk deel van de emissierechten te veilen. De uitgelekte voorstellen spreken van een volledige veiling in een aantal sectoren, zoals in de energiesector. In andere sectoren, zoals in de luchtvaart, zal een nog onbekend, jaarlijks oplopend percentage emissierechten geveild worden. De overige rechten worden dan op basis van historische uitstoot toegekend. De voorstellen zorgen ervoor dat in totaal tweederde van alle emissierechten geveild worden, zo staat in de conceptteksten.

Buitenweg: "Ik ben blij dat de hoeveelheid te veilen emissierechten fors omhoog gaat. Maar ik begrijp de houding van de Europese Commissie niet. Aan de ene kant wordt in de voorstellen het belang van volledige veiling onderkend. Maar tegelijkertijd worden de emissierechten voor de snelst groeiende bron van broeikasgassen, de luchtvaart, niet volledig geveild. Daardoor wordt deze sector onvoldoende gestimuleerd om minder te gaan uitstoten".

Tenslotte is Buitenweg bang dat de productie van vervuilende producten en diensten zich zal verplaatsen naar landen die veel minder doen aan klimaatverandering. In oktober lekte uit dat de Europese Commissie voornemens was een invoerheffing in te voeren op energie-intensieve producten uit landen die niet bereid zijn internationale afspraken over bindende reductiedoelen te maken. Uitgelekte documenten laten zien dat dit idee nu is losgelaten.

Buitenweg vindt het onbegrijpelijk als zo'n invoerheffing wordt losgelaten. "Is het uit angst voor de Verenigde Staten? Bang voor de Wereld Handelsorganisatie WTO? Laten we het toch in elk geval proberen. Waarom zou je er op voorhand al vanuit gaan dat het in strijd is met internationale afspraken?"

Groenlinks is groot voorstander van een milieuheffing op importgoederen. De opbrengsten moeten in een internationaal klimaatfonds worden gestopt, om het vervolgens te gebruiken voor financiering van duurzame ontwikkeling in ontwikkelingslanden.

"Ik verwacht dat zo'n importheffing helemaal niet in strijd is met internationale afspraken als de opbrengst ervan niet ten goede komt aan onszelf. Het is bovendien de manier om ons eigen bedrijfsleven niet met een groot concurrentienadeel op te zadelen. Niet voor niets neemt de steun voor dit plan, waar GroenLinks al jaren voor pleit, aanzienlijk toe. Onlangs nog riep de Franse president Sarkózy op om zo'n milieuheffing aan de Europese grenzen in te voeren", aldus Buitenweg.


----------------------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk GroenLinks in het Europees Parlement
Bureau 8G 305
Wiertzstraat
B- 1047 Brussel
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu www.groenlinks.nl/europa