Nieuw kinderboek 'Max en zijn koffer' voorziet in behoefte


Weinig herkenbare kinderboeken voor allochtone jeugd

Bestel dit boek:

Max en zijn koffer
Max en zijn koffer
Terborg, G.

DIEMEN, 20080112 -- Schrijfster/illustrator Glynis Terborg overhandigt op 20 januari 2008 om 15.40 uur de eerste exemplaren van het kinderboek ?Max en zijn koffer? aan Humberto Tan en Gerda Havertong in theater De Omval in Diemen, waarna Gerda voorleest uit het prentenboek. `Max en zijn koffer' is een van de weinige Nederlandse kinderboeken waarin de veelkleurigheid van de hedendaagse samenleving tot uitdrukking komt. Voor veel kinderen vormt het boek dan ook een feest van herkenning.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telt Nederland zo'n 2 miljoen mensen met een niet-westerse achtergrond, waaronder een grote groep kinderen. Toch zijn er in Nederland weinig tot geen kinderboeken verkrijgbaar waarin deze kinderen een hoofdrol spelen, terwijl de behoefte aan dergelijke boeken groot is. Bij ouders, maar vooral bij kinderen zelf. Net als volwassenen lezen kinderen graag boeken waarin ze zich kunnen herkennen.
Herkenning en erkenning zijn belangrijk voor hun zelfbeeld en hun sociale en emotionele ontwikkeling, en identificatie met het verhaal en de hoofdpersoon vergroten het leesplezier. Met `Max en zijn koffer' is er een kinderboek bijgekomen dat in die behoefte aan herkenning voorziet.

Hoofdpersoon in het boek is Max, die ouders heeft met een Surinaamse achtergrond. Zijn neefje Kayra heeft een Turkse moeder en een Surinaamse vader en vriendje Quentin heeft een Nederlands-Antilliaanse achtergrond. Max gaat logeren en natuurlijk neemt hij zijn koffer mee. En omdat Max een slimme, ondernemende jongen is met een grote fantasie past er bij hem veel meer in zijn koffer. Wat een spannende ontknoping oplevert.

In `Max en zijn koffer' wordt de belevingswereld van kinderen van nu beschreven. Zonder nadruk te leggen op een multiculturele samenleving, is die in de kleurrijke illlustraties zichtbaar aanwezig. Op dezelfde onnadrukkelijke wijze behandelt het boek verder thema's als gescheiden ouders en het wonen op twee plekken. Het is een educatief en fantasievol vertel- en kijkboek met aansprekende tekeningen en een veelkleurig verhaal voor kinderen vanaf vier jaar en een zelf-leesboek voor kinderen van zes jaar en ouder. Het boek is verkrijgbaar via www.glynis.nl en geselecteerde boekhandelaren.

"Ik was als kind al gek op boeken maar miste toen plaatjes en teksten waarin ik mijzelf, als zwart meisje, terugzag of herkende. Boeken waarin ook kinderen met een andere culturele achtergrond dan de Nederlandse een hoofdrol speelden. Zonder dat daar de nadruk op lag. Nu, dertig jaar later, zocht ik voor mijn zoon weer naar zulke boeken, en veel ouders met mij, weet ik inmiddels. Ook nu kon ik die boeken nauwelijks vinden. Reden genoeg om zelf zo'n boek te maken", aldus Glynis Terborg.





Ingezonden persbericht