Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Filmstart schudt filmwereld wakker met nieuwe website

Lancering zondagavond 20 januari tijdens FUTURE SHORTS in de OT301

(de oude filmacademie, Overtoom 301, Amsterdam)

Filmstart.nl, de portal voor de Nederlandse filmwereld, zal zondagavond 20 januari een vernieuwde website lanceren, met als doel de Nederlandse filmprofessional nóg beter van dienst te kunnen zijn. De lancering vindt plaats tijdens FUTURE SHORTS, de maandelijkse screening van internationale korte films, in de OT301 (de oude filmacademie, Overtoom 3001, Amsterdam). Media / belangstellenden zijn van harte welkom.

Filmstart anno 2008 heeft als vertrekpunt de ontwikkeling van een meer gedifferentieerde filmcultuur in Nederland. Meer filmdiscour in Nederland, meer uitwisseling van ideeën en samenwerking binnen groepen. Het nieuwe filmplatform omvat functies gebaseerd op community's en is opgezet voor filmprofessionals en tegelijkertijd toegankelijk voor iedere enthousiasteling van de Nederlandse cinema. Voor de toekomst betekent dit voor de Nederlandse film: méér samenwerking, méér uitwisseling, méér internationalisering en méér kansen voor nieuw talent.
Een uitstekend middel om het produceren van films makkelijker te maken en de filmcultuur te bevorderen.

Over Filmstart
Filmstart werd in 1999 door filmstudenten opgericht. De site heeft sindsdien als doel mensen met liefde voor (de Nederlandse) film wegwijs te maken op het Internet. Daarnaast helpt de site filmmakers elkaar te vinden voor eventuele creatieve samenwerking. Filmstart ondersteunt zoveel mogelijk nieuwe initiatieven en streeft naar meer groepsvorming binnen de Nederlandse filmwereld. In totaal telt Filmstart 26 subpagina's en meer dan 6000 links. De site wordt dagelijks bezocht door ± 2600 mensen. De redactie bestaat uit circa 16 personen, allen werkzaam in verschillende sectoren van de filmwereld. Filmstart is een non-for-profit site.

Wat en wanneer
De feestelijke introductie van de site vindt plaatst tijdens FUTURE SHORTS op 20 januari in de OT301 (de oude filmacademie aan de Overtoom 301, Amsterdam).
FUTURE SHORTS is een maandelijkse screening van internationale korte films georganiseerd door filmvereniging MeccaPANZA; net als Filmstart onderdeel van de Stichting Filmnetwerk.

Er zijn twee vertoningen met tussendoor een muzikaal optreden.
De eerste filmvertoning begint om 17:00 uur. Om 19:00 uur is er een LIVE optreden van singer/songwriter Klaske Oenema (winnaar publieksprijs Gerrit Rietveld academie). De tweede vertoning van korte films begint om 20:00 uur en om 23:00 vindt de lancering van het vernieuwde Filmstart plaats en wordt de champagne ontkurkt!

Voor de pers zijn vrijkaarten beschikbaar (gaarne reserveren via fedorsendak@filmstart.nl).

Over Klaske Oenema (performer opening)
Klaske Oenema (1975) studeerde Nederlands in Groningen, gevolgd door Tekst en Beeld aan de Gerrit Rietveld academie. Daar won ze met haar afstudeerproject de publieksprijs (2006). Nog datzelfde jaar kwam haar eerste CD uit (I'm Leaving This Room). Daarop zingt ze in het Engels waarbij ze zichzelf op gitaar begeleidt, bijgestaan door Harm Wierda op hammondorgel en drums. Als belangrijkste invloeden voor haar muziek noemt Klaske: Cowboy Junkies, Leonard Cohen, Bob Dylan, Natalie Merchant, PJ Harvey en country. Met haar breekbare stem en lichtrauwe muziek treedt Klaske continu op. Playlist, samples en meer informatie zijn te vinden via: http://www.klaskeoenema.nl/

Filmstart is een project van Stichting Filmnetwerk en wordt ondersteund door:
Holland Centraal, Porps & Zo, Filmfocus.nl, Fofic Media Solutions, Harry Klooster Casting, Vereniging Crewbelangen, The Oneminutes Foundation, Big Orange, We Insure, CINEMETA, 2Shot, Cinemien, Rotterdam Film Commission, SuperSens, Het Spoor, Open Studio, Film1, Stichting Media Academie, MVSP, CINECO, Valkieser Capital Images, Dutch Directors Guild, De Merkplaats, Nederlandse Film en Televisie Academie, MeccaPANZA association en MEDIA Desk Nederland.

Mandra Waback, hoofdredacteur Filmstart.nl:
"De Nederlandse filmrevolutie begint bij Filmstart!"

Noot aan de redactie /