Gemeente Heerlen

Gemeente Heerlen, 18 december 2007

Persbericht

Nieuwe aanbesteding hulp bij het huishouden
Heerlen wil aantal alfahulpen afbouwen

De gemeente Heerlen start op 21 januari 2008 met de nieuwe aanbesteding voor Hulp bij het huishouden in het kader van de WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning). De belangrijkste veranderingen daarbij zijn dat de zorgaanbieders geen nieuwe alfahulpen meer mogen aantrekken en dat bestaande alfahulpen de kans krijgen op een dienstverband. Heerlen gaat ook werken met drie verschillende tarieven.

Het opnieuw aanbesteden van de hulp bij het huishouden is voor de gemeente Heerlen een goede gelegenheid om een aantal kwaliteitsverbeteringen door te voeren. De kwaliteit van de hulp bij het huishouden en de continuïteit ervan zijn dan ook belangrijke uitgangspunten bij de aanbesteding.

Gedifferentieerd tarief
De gemeente heeft ook gekozen voor het zogenaamde gedifferentieerde tarief. Dit houdt in dat er verschil is tussen de soorten hulp die worden ingezet. Het laagste tarief gaat gelden voor de alfahulpen en het middelste tarief voor de ongediplomeerde thuishulp en thuishulp A in loondienst. Deze hulpverleners worden ingezet voor hulp bij het huishouden 'basis'. Het hoogste tarief geldt voor de verzorgende B, die wordt ingezet voor hulp bij het huishouden 'plus'.

Alfahulpen
De gemeente Heerlen legt ook een beperking op bij de inzet van de zogenaamde alfahulpen. Deze zijn niet in dienst bij de zorgaanbieders, maar werken op free lance basis. Alfhulpen die dat willen krijgen een dienstverband aangeboden. Bovendien mogen de zorgaanbieders geen nieuwe alfahulpen meer aannemen.

Parkstad Limburg
Het is de bedoeling dat de aanbesteding wordt uitgevoerd in samenwerking met de Parkstad Limburg gemeenten. Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren is nu nog onduidelijk omdat nog niet alle gemeenten hierover een besluit hebben genomen.

De gemeente Heerlen wil dat de nieuwe contracten ingaan op 1 juli 2008. Ze wil daarvoor vijf zorgaanbieders selecteren.

Afdeling Communicatie
Monique Leurs, 045 560 4367
Algemeen persnummer: (045) 5604070
Persnummer buiten kantooruren: 06 - 30731041
e-mail: persvoorlichting@heerlen.nl