Provincie Noord-Brabant

Persbericht

Datum 8 januari 2008

Nummer 3

Gemeente Waalwijk en provincie aan tafel op 21 januari 2008

Bestuurlijk overleg over situatie rond Stahl Europe

Op 21 januari aanstaande volgt er bestuurlijk overleg tussen het college van B&W van Waalwijk en de gedeputeerden Hoes en Rüpp over de situatie rond het bedrijf Stahl Europe BV. Doel is om de ontstane situatie voor alle partijen bevredigend op te lossen.

De provincie is in overleg met Stahl Europe BV bezig met het terugbrengen van een externe veiligheidscontour. Dat is nodig vanwege de opslag van gevaarlijke stoffen op het terrein van dit bedrijf in Waalwijk. Op grond van het Besluit externe veiligheid inrichtingen dient het bevoegd gezag, zowel ingevolge de Wet milieubeheer (provincie) als de Wet op de Ruimtelijke Ordening (gemeente Waalwijk) ervoor te zorgen dat er vóór 1 januari 2010 geen kwetsbare objecten meer zijn gelegen binnen genoemde veiligheidscontour.

Op dit moment vallen zowel het geplande gemeentehuis als de bouw van een kantoorgebouw van Unisoft op het bedrijventerrein "Haven" binnen genoemde veiligheidscontour. Dit is in strijd met de normen die in het Besluit externe veiligheid inrichtingen zijn opgenomen.

Gedeputeerde Staten dienen een bezwaarschift in tegen de bouwvergunning die door Zomerdijk BV namens Unisoft is aangevraagd. Dit omdat het de saneringsplicht in het kader van het Besluit externe veiligheid inrichtingen bij Stahl Europe BV doorkruist. De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift verloopt op 9 januari aanstaande.

Dit staat los van de art. 19 WRO-procedure die de gemeente Waalwijk in gang heeft gezet voor de bouw van het gemeentehuis. Maar ook hier geldt dat het gemeentehuis is gepland binnen de bestaande veiligheidscontour van Stahl Europe BV.