Ingezonden persbericht


MAANDAG 21 JANUARI 2008
I HAVE A DREAM... De Rol vvan de Stad door Saskia Sassen (Columbia University) & Richard Sennett (LSE)

De identiteit van de stad wordt bepaald door de fysieke en sociale identiteit van de omgeving en de mensen die erin wonen. De rol van de stad wordt steeds belangrijker. We hebben het punt bereikt dat wereldwijd meer mensen in de stad wonen dan op het platteland. In grote internationale steden zal een groot gedeelte van de stadsbewoners zich nauwelijks in het oude centrum van een stad begeven en weinig meekrijgen van de historische oorsprong van de stad. De term sociaal kapitaal verwijst naar een sociale omgeving waarin zich normen van wederkerigheid ontwikkelen en waarin vertrouwen in de medemens wordt gegenereerd. Een samenleving en ook de individuen daarbinnen hebben sociaal kapitaal nodig. Welke rol is daarbinnen weggelegd voor de stadshistorie? Wijkt deze af van de geschiedenis van haar inwoners? Hoe kunnen nieuwe bewoners met een nieuwe cultuur zich ankeren in de oude 'hardware' van de gebouwde omgeving? Is het mogelijk met ruimtelijke ingrepen bestaande kwaliteiten te versterken of is cultuurhistorie het antwoord op de zoektocht naar een langere levensduur en het investeren in het sociale kapitaal van de stad?

Saskia Sassen is Helen and Robert Lynd hoogleraar Sociologie aan Columbia University (VS). Richard Sennett is hoogleraar Sociologie aan de London School of Economics (Cities Programme).

Maandag 21 januari, 20.00 uur
Felix Meritis, Keizersgracht 324 te Amsterdam
Toegang: ¤ 12,50 / ¤ 8,50 met korting
Reserveren: (020) 623 13 11 of via het online reserveringsformulier Voertaal: Engels

Workshop De rol van de stad
Voorafgaand aan de lezing wordt op maandag 21 januari een workshop georganiseerd met eveneens het thema 'De rol van de stad'. Tijdens deze lunchsessie zullen experts op het gebied van stedelijke vernieuwing, architectuur, bouwen én wonen in steden met elkaar in discussie treden. Ook bewoners van Amsterdam zullen hun ervaringen en visies delen.

Midden in Slotervaart, een buurt waar nu volop gebouwd wordt, zal vanuit de praktijk gekeken worden naar de rol van de stad nu en in de toekomst. Er zal onder andere gesproken worden over de toekomst van islamitisch begraven in Nederland. Architect Furkan Köse van atelier PUUUR zal een presentatie geven van zijn prijswinnende ontwerp van een islamitische begraafplaats in de Baarsjes. Daarnaast zullen woningcorporaties hun visie op de toekomst toelichten. Gepoogd wordt de rol van de stad in de toekomst te formuleren en hierbij knelpunten te benoemen.

De uitkomsten van de workshop worden 's avonds tijdens de lezing meegenomen.

Maandag 21 januari, 13.00 - 15.00 uur
Buurtcentrum Atlas, Lakenhalstraat 2 te Amsterdam
Aanmelden en/of vragen: dwoudenberg@mexit.nl (aanmelden is verplicht)

I Have a Dream... is een gezamenlijk initiatief van Felix Meritis en MEXIT en bestaat uit workshops gedurende de middag gevolgd door een openbare lezing 's avonds. Het gehele programma bevat een slotsessie en een essaybundel. I Have a Dream... wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Oxfam Novib.

Online partner Felix Meritis:
Reserveren:

+31 (0)20 62 31 311
receptie@felix.meritis.nl
Informatie:
www.felix.meritis.nl
Keizersgracht 324

1016 ez Amsterdam t +31 (0)20 62 62 321
f +31 (0)20 62 49 368 felix@felix.meritis.nl
www.felix.meritis.nl