Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Philips patenteert Eindhovens energie-terugleversysteem

11 januari 2008

Er komen steeds meer externe energiebronnen (windmolens, zonnecellen) van particulieren die hun overtollige energie aan het elektriciteitsnet leveren en benodigde energie pas van het elektriciteitsnet afnemen wanneer dat nodig is. STW-onderzoeker Haimin Tao bekeek hoe deze extern opgewekte energie beter kan worden opgeslagen en overgedragen. Philips heeft patent op een onderdeel van het systeem verkregen. Tao promoveert 21 januari aan de Technische Universiteit Eindhoven.

In een door STW gefinancierd project bekeek Haimin Tao waaraan een goed regulatiesysteem voor energieoverdracht aan moet voldoen. Omdat de bronnen en opslagelementen erg verschilden in bijvoorbeeld hun spanningsniveau, waren verbeteringen van de conventionele omzettertechniek nodig. Er werd met name gezocht naar verliesvrij schakelen, vermindering van de stroomamplitudes en een hogere werkingsgraad. De onderzoeker ging aan de slag met gelijkspanningsomzetters om de verschillende stroomsterktes en spanningsniveaus met elkaar te laten overeenkomen.

Om de kwaliteit van de vermogensstromen te borgen, zocht de onderzoeker de juiste regelaars en opslagsystemen, zodat de door externe bronnen opgewekte energie (tijdelijk) opgeslagen kon worden in geschikte componenten zoals accu's en supercondensatoren. Uiteindelijk kwam hij uit op een driepoortssysteem dat de energieoverdracht tussen verschillende bronnen mogelijk maakte. Omdat de nieuwe driepoortsomzetter de energie in één enkele stap transformeert is dit kosteneffectiever, flexibeler en zuiniger dan de conventionele aanpak.

Philips, dat in de STW-gebruikerscommissie van het onderzoeksproject participeerde, zag brood in het systeem. Nadat een experimenteel systeem was getest werd er patent aangevraagd en verkregen. Philips zal het mogelijk voor toekomstige producten gebruiken.

..............................

Noot voor de redactie,