Ingezonden persbericht


debalie | centrum voor politiek en cultuur

Kennis: Made in China?
maandag 21 januari | 20.30 uur | KennisCafé

De Volksrepubliek China maakt in deze jaren niet alleen een onwaarschijnlijke economische groei door, ook de wetenschap lijkt er een explosie te ondergaan. Tot voor kort waren de beste Chinese wetenschappers in het buitenland te vinden, vooral in de VS. Nu worden in het opbloeiende land dagelijks nieuwe instituten geopend en beginnen westerse academici te overwegen in China aan de slag te gaan. Vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften als Science en Nature verschijnen met Chinese edities, en openen ter plaatse kantoren. Binnenkort staat er een Chinese vlag op de maan. En wanneer krijgt de eerste Chinees een kennis gerelateerde Nobelprijs?

De sterke groei in wetenschap en kennis in China is in veel opzichten interessant. Natuurlijk moeten we ons afvragen wat de kwaliteit is van het onderzoek en op welke termijn ze uitgroeien tot geduchte concurrenten van Westerse kennisleveranciers. Tijdens het Volkskrant / De Balie KennisCafé van januari moet het echter met name gaan over het nieuwe wetenschappelijke elan van China. Vragen te over immers. Wat zijn de prioriteiten en ambities van de Chinese instellingen en wie bepaalt deze? Wat zijn de Chinese wetenschappelijke normen en waarden? Hoe vrij zijn Chinese wetenschappers? Kunnen Westerse wetenschappers werken in een land met omstreden mensenrechten? En wat zijn de gevolgen voor China zelf?

De presentatie is in handen van Martijn van Calmthout van de Volkskrant, met onder andere Ton van Raan (Universiteit Leiden), Shouli Li (Universiteit Utrecht), Evert Jacobsen (Wageningen Universiteit), Jan-Willem Nienhuys, Kenniscolumnist Maarten Keulemans en schrijver/ bioloog Jelle Reumer.

Het KennisCafé is een initiatief van de Volkskrant, De Balie en NEMO. Elke derde maandag van de maand bespreken wetenschappers en journalisten live een actueel onderwerp. Toegang is gratis, maar er moet wel een kaartje worden gereserveerd.

Praktische informatie
Plaats: De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 PR Amsterdam Tijd: maandag 21 januari, 20.30 uur
Prijs: gratis
Reserveren: De Balie 020-5535100 (openingstijden kassa: op werkdagen van 17.00 uur t/m 21.00 uur. Kaarten zijn ook te koop en te reserveren via de website www.debalie.nl/agenda


---