ProRail

Persbericht

16-01-2008

Tentoonstelling âNieuwe stationsontwerpenâ in Apeldoorn

De recente stationsvernieuwing in Apeldoorn is voor Architectuurcentrum Bouwhuis aanleiding geweest om samen met ProRail een tentoonstelling te organiseren: âNieuwe stationsontwerpen: Apeldoorn en de Grote stationsprojectenâ. Centraal in de tentoonstelling staat de betekenis van nieuwe stationsontwerpen voor hun directe omgeving en voor de inrichting van Nederland. Belangstellenden kunnen de tentoonstelling van 21 januari tot en met 28 februari 2008 bezoeken in de hal van het nieuwe ROC-gebouw aan het stationsplein.
Aan de hand van een aantal grote, informatieve panelen krijgen de bezoekers een beeld van de stations die de komende jaren worden gerealiseerd in Arnhem, Breda, Delft, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

Grote stationsprojecten

Het reizigersvervoer per trein groeit de laatste jaren met gemiddeld drie procent per jaar. In de toekomst zet die groei naar verwachting verder door. Daar is een aantal stations niet op berekend: ze zijn te klein en bieden niet altijd het gewenste kwaliteitsniveau. De komst van de hogesnelheidslijn heeft deze ontwikkelingen versneld. Welke visie ligt ten grondslag aan de verschillende nieuwe stationsontwerpen om te kunnen voldoen aan de behoeften van de moderne reiziger? De tentoonstelling brengt in beeld hoe deze stations er vroeger uit hebben gezien en welke ontwikkelingen er in de loop der tijd hebben plaatsgevonden.

Stationsontwerpen

Bij het ontwerp voor nieuwe OV-terminals is een aantal gerenommeerde Nederlandse architectenbureaus betrokken. De afgelopen tijd hebben zij de definitieve ontwerpen ontwikkeld: het worden opvallende, moderne stationsgebouwen die voldoen aan alle eisen van de huidige en de toekomstige reiziger. Ondanks vergelijkbare uitgangspunten slaagden zij erin ieder station een geheel eigen identiteit te geven. ProRail realiseert in opdracht van de ministerie van Verkeer en Waterstaat de komende jaren deze verbouwingsprojecten in nauwe samenwerking met gemeenten, NS en andere partijen.