Gemeente Rotterdam

18 januari 2007

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 21 t/m 27 januari 2008

Burgemeester Opstelten geeft startsein voor Erasmus Centre for Urban Management Studies

Op maandag 21 januari om 11.00 uur geven burgemeester Ivo Opstelten en rector magnificus Steven Lamberts het startsein voor Erasmus Centre for Urban Management Studies, dat plaatsvindt in kamer 113 van het stadhuis aan de Coolsingel 40. Steden in Europa, maar ook in andere delen van de wereld, staan voor ingewikkelde beleidsvragen, waarin ruimtelijke, economische en sociale vragen samenkomen. Globalisering en immigratie hebben een immense invloed op stedelijke ontwikkeling en vragen om nieuwe visies en beleidsantwoorden. Dit versterkt de behoefte aan gedegen onderzoek en academisch onderwijs op het gebied van urban management. Op de Erasmus Universiteit Rotterdam gebeurd dit al jaren vanuit verschillende disciplines en invalshoeken. Het Erasmus Centre for Urban Management Studies (ECUMS) bundelt de krachten, zodat de Erasmus Universiteit Rotterdam zich, in samenwerking met de stad Rotterdam, verder kan ontwikkelen als internationaal centrum voor onderzoek en onderwijs op het gebied van stedelijke ontwikkeling en onderwijs.

(Voor meer informatie: Erasmus Universiteit Rotterdam, mediarelaties, Sandra van Beek of Yvette Nelen, tel. 010 - 408 1216)

Wethouder Bolsius legt laatste hand aan het eerste Rotterdamse groene dak

Wethouder Lucas Bolsius (Financiën, Sport en Buitenruimte) legt maandag 21 januari om 15.15 uur de laatste hand aan het eerste Rotterdamse groene dak. Dit is het dak van het Gemeentearchief Rotterdam, aan de Hofdijk 651. Hiermee geeft de wethouder een voorproefje van wat Rotterdam dit Groenjaar 2008 nog meer te wachten staat. Groene daken vangen onder meer regenwater op, zorgen voor een betere isolatie van een huis of gebouw, verminderen de CO2 uitstoot en verbeteren de luchtkwaliteit.

(Voor meer informatie: Suzanne Snelders, communicatie Gemeentewerken, programma Groene Daken, tel. 010 - 489 4333)

Wethouder Schrijer neemt Haalbaarheidsonderzoek Tarwewijk in ontvangst

Wethouder Dominic Schrijer (Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid) neemt op maandag 21 januari om 16.00 uur het Haalbaarheidsonderzoek Tarwewijk in ontvangst bij de Organisatie van en door Bewoners Tarwewijk aan de Zwartewaalstraat 191. 120 Bewoners en verschillende instanties zijn geraadpleegd voor dit onderzoek, dat is uitgevoerd om de betrokkenheid van de bewoners van de Tarwewijk te vergroten.

(Voor meer informatie: Opbouwwerker Tarwewijk en Uitwijk, Paul Steinmann,

tel. 06 - 1729 6956)

Wethouder Kriens ontvangt methodiek 'Door het lot verbonden' tijdens dialoogbijeenkomst

Wethouder Jantine Kriens (Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke opvang) is dinsdag 22 januari van 10.00 - 10.30 uur aanwezig bij een dialoogbijeenkomst over de omgang en bejegening van migranten met een handicap in de migranten­gemeenschappen, in de Burgerzaal van het stadhuis. De bijeenkomst is georganiseerd door MEE, Platform Buitenlanders Rijnmond, CMO Stimulans en zorgorganisatie Avicen. Bij de organisaties komen steeds signalen binnen van migrantenouders met een gehandicapt kind en migranten met een beperking zelf, dat zij in de eigen gemeenschappen moeilijk over hun handicap kunnen praten. Vaak maken zij pijnlijke situaties mee in de omgang met familie, kennissen, vrienden of de samenleving. Tijdens deze bijeenkomst krijgt wethouder Kriens de succesvolle Rotterdamse methodiek 'Door het lot verbonden' van de Turkse lotgenoten contactgroep van MEE en CMO Stimulans aangeboden.

(Voor meer informatie: MEE Rotterdam Rijnmond, Rohina Raghoebier,

tel. 010 - 282 1111 of 06 - 2745 2469)

Wethouder Harbers ondertekent convenant Veilig Ondernemen bedrijventerrein Gadering in Hoogvliet

Wethouder Mark Harbers (Economie) ondertekent woensdagochtend 23 januari om 9.00 uur, samen met Kees van Pelt (Voorzitter Dagelijks Bestuur Deelgemeente Hoogvliet) en Nico Bezemer (Voorzitter Bestuur Stichting Samenwerkende Bedrijven Hoogvliet), het convenant Veilig Ondernemen bedrijventerrein Gadering. In het convenant - dat een looptijd heeft tot en met 2010 - staan afspraken om het aantal delicten op het bedrijventerrein te verminderen, het veiligheidsgevoel van ondernemers en bezoekers te verhogen en daarnaast de aangiftebereidheid te vergroten. De ondertekening vindt plaats tijdens een ondernemersontbijt in Restaurant LaCocotte, aan de Nieuwe Langeweg 21 in Hoogvliet.

(Voor meer informatie: Afdeling Communicatie Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam,

Catrien Ketting, tel. 010 - 489 4141 of 06 - 22 97 0204)

Burgemeester Opstelten reikt awards uit Nieuwsfoto van het jaar

Burgemeester Ivo Opstelten reikt op woensdag 23 januari om 13.00 uur een aantal awards uit voor de verkiezing Nieuwsfoto van het jaar, uitgekozen door kinderen. De overhandiging vindt plaats in Villa Zebra aan de Stieltjesstraat 21 te Rotterdam. De selectie van de foto's is tot stand gekomen door 1000 nieuwsfoto's van het afgelopen jaar voor te leggen aan de Lezersraad van jongerenkrant Kidsweek en een aantal musea in het land. Via een stemformulier konden zij hun voorkeur aangeven. Uiteindelijk konden de kinderen kiezen uit 125 foto's verdeeld over 5 categorieën: binnenland, buitenland, sport, opvallend en entertainment. De winnende fotografen krijgen de Awards, die gemaakt zijn door kunstenares Chantal van Heeswijk, uitgereikt uit handen van burgemeester Opstelten.

(Voor meer informatie: museum Villa Zebra, directeur Fred Wartna,

tel. 010 - 241 1716)

Burgemeester Opstelten neemt eerste exemplaar boek Onbestelbaar in ontvangst

Burgemeester Ivo Opstelten neemt op woensdag 23 januari om 14.00 uur het eerste exemplaar van het boek Onbestelbaar in ontvangst. Het boek Onbestelbaar, geschreven door Isaac Lipschits is een herinnering in briefvorm geschreven over de Jodenvervolging in Rotterdam. Het boek wordt gepresenteerd op de Holocaust Memorial Day, deze dag is uitgeroepen door de Verenigde Naties en staat voor slachtoffers van genocide over de hele wereld. Het boek wordt gratis bezorgd bij 250.000 huishoudens in Rotterdam. Met deze actie herdenkt Rotterdam de bevrijding, die op 27 januari 1945 plaatsvond, van het concentratiekamp Auschwitz. Locatie: Burgerzaal in het stadhuis aan de Coolsingel 40 te Rotterdam.

(Voor meer informatie: Uitgeverij Verbum, Holocaust Bibliotheek, dhr. G. van Boom, tel. 035 - 523 2600)

Burgemeester Opstelten ontvangt prinses Máxima bij Opzoomergala

Prinses Maxima woont op donderdagavond 24 januari het Opzoomergala in Rotterdam bij. Tijdens het gala worden, in aanwezigheid van Burgemeester Opstelten en wethouder Kaya, awards uitgereikt aan vriendelijke, gastvrije, veilige en schone straten én wordt stilgestaan bij het succes van Opzoomeren. Het gala vindt plaats van 19.00 - 22.30 uur op de James Cook, één van de Rotterdamse Spidoboten.

Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Ineke Barendregt,

tel. 010 - 417 2003 of 06 - 5107 4761).

Wethouder Geluk in gesprek over opvoeden in Rotterdam

Op donderdag 24 januari gaat Jeugdwethouder Leonard Geluk in gesprek met Tariq Ramadan over opvoeden in Rotterdam. De afgelopen maanden heeft Tariq Ramadan onderzoek gedaan naar opvoeden, integratie en identiteit. Hij heeft daarvoor onder andere gesprekken gevoerd met jongeren, ouders en leerkrachten. Donderdag presenteert hij zijn bevindingen en gaat hierover in gesprek met onder meer Leonard Geluk, Wim Vonk (directeur City College) en Sven de Lange (Rotterdamse Jongerenraad). De bijeenkomst start om 20.00 uur in het Bibliotheektheater, Hoogstraat 110, Rotterdam.

(Voor meer informatie: Marian Mulder, communicatie Jeugd, Onderwijs en Samenleving Rotterdam, tel. 010 - 891 4454).

Wethouder Kriens houdt toespraak bij 60-jarig jubileum van Stichting voor Kerkelijke Sociale Arbeid

Wethouder Jantine Kriens (Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke opvang) is vrijdag 25 januari van 16.30 - 17.00 uur aanwezig bij het 60-jarig jubileum van de Stichting voor Kerkelijke Sociale Arbeid (KSA) in de Laurenskerk, Rotterdam. Rond 16.40 uur zal zij daar de aanwezigen toespreken. De KSA is een organisatie voor levensbeschouwelijk maatschappelijk activeringswerk die haar kerkelijke achterban probeert te betrekken bij problemen in de maatschappij. Voorbeelden van deze problemen zijn armoede, huiselijk geweld, vluchtelingen, mantelzorg en gebrek aan dialoog. Ook ondersteunen ze vrijwilligersorganisaties die zich met genoemde problemen bezighouden bij het werven van vrijwilligers, deskundigheidsbevordering of het zoeken van fondsen.

(Voor meer informatie: Stichting voor KSA, Hanny de Kruijf, tel. 010 - 466 6722)

Wethouder Geluk opent nieuwe locatie van het Grafisch Lyceum Rotterdam

Jeugdwethouder Leonard Geluk opent vrijdag 25 januari de nieuwe locatie van het Grafisch Lyceum Rotterdam aan de William Boothlaan 16-18. Op de nieuwe plek heeft het Grafisch Lyceum Rotterdam maar liefst 4.000 m2 tot haar beschikking om studenten van de opleidingen Audiovisuele Productie en Podium- en evenemententechniek op te leiden voor een carrière achter de schermen bij televisie, film en theater.

(Voor meer informatie: Henk Kuipers, Grafisch Lyceum Rotterdam,

tel. 010 - 880 2500).

Wethouder Schrijer opent kunstgalerie Hommes

Wethouder Dominic Schrijer (Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid) opent op zaterdag 26 januari om 16.00 uur kunstgalerie Hommes aan de Charloisse Kerksingel 14. Hommes is een nieuw kunstcentrum in Oud-Charlois en biedt een podium voor jonge talentvolle (internationale) kunstenaars. In het kunstcentrum wordt regelmatig geëxposeerd, is beeldende kunst te koop en er is een ontmoetingsruimte met leestafel en kunsttijdschriften. Hommes wordt voor een aantal tentoonstellingen ondersteund door Pact op Zuid.

(Voor meer informatie: Jannie Hommes, tel. 06 - 2471 5144)