Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

International Polar Year - Nederland

Een Saami in Groningen: IMAKA-lezing in het Arctisch Centrum

21 januari 2008

Lezing "Nomaden boven de Poolcirkel" door Dr Prakhova, Sami

IMAKA-lezing in samenwerking met dr. Tjeerd de Graaf van het European Research Centre on Multilingualism and Language Learning te Leeuwarden en de Stedenband Groningen-Moermansk.

Lezing van:


- Mv. Anna Prakhova, Saami uit Moermansk en hoofddocent `taal en cultuur' aan de Moermansk Staats Pedagogische Universiteit over de Kolchoz problematiek van haar volk. (Lezing in het Engels)


- Dhr. Jeroen Toirkens, voorzitter van NomadsLife over zijn NomadsLife project.

Fotograaf Jeroen Toirkens bracht in 2005 en 2006 enige tijd door bij de Saami en de Nenets in Noord-Rusland ver boven de poolcirkel. Dit als onderdeel van het langlopende project NomadsLife waarin hij wereldwijd nomadisme in beeld wil brengen; zolang het nog kan. Door verstedelijking, globalisering en klimaatverandering staat deze levenswijze onder constante druk.

Mevrouw Anna Prakhova komt op voor de belangen van de Saami. Vóór de Sovjettijd trokken inheemse bewoners in Noord-Rusland, de Saami en de Nenets, in familieverband rond met hun rendierkuddes. Tijdens het Sovjetregime werden ze in collectieve kolchozen tewerkgesteld. Hoewel de tijden zijn veranderd is het kolchozensysteem nooit uit beeld verdwenen. Vandaag de dag gaan veel rendierhouders hier nog steeds onder gebukt. Terwijl vrouwen en kinderen achterblijven in afgelegen dorpen, hoeden de mannen in kleine groepen -zogenaamde brigades- de rendieren. Via een roulatiesysteem verblijven zij om en om zo'n twee maanden op de toendra. Hard werken, weinig verdiensten en corrupte lokale politici bepalen het leven.

De foto's van Toirkens tonen de rauwe werkelijkheid onomwonden. Beelden van laveloze, dronken rendierhouders weerspiegelen de uitzichtloosheid van hun bestaan. De armoedige kampementen, de schrale natuur en rondslingerende kadavers van dode rendieren vormen de realiteit. Te zien in het Museum Volkenkunde te Leiden, van 18 januari t/m 15 juni 2008.

Datum: maandag 21 januari 2008.

Aanvang: 19.30 uur

Plaats: Arctisch Centrum Groningen

A-weg 30 (ingang via de Herman Colleniusstraat)

Prijs: EUR 2,-- (incl. hapje/drankje in de pauze)

IMAKA (West-Groenlands voor 'ijs en weder dienende') is een non-profit vereniging met als doel het verstrekken van informatie over (Ant-) Arctische zaken.