Hilversum, 18-01-2008

ONDERWERP EENVANDAAG MAANDAG 21 JANUARI

Vier jongens (13 tot en met 19 jaar) hebben een gehandicapte 17-jarige jongen jarenlang mishandeld en filmpjes hiervan op YouTube geplaatst. De rechtszaak tegen twee van de vier jongens die verdacht worden van de mishandeling dient op 29 januari in Arnhem. Dit blijkt uit een reportage van EENVANDAAG op maandag 21 januari.

Op de zes filmpjes die op YouTube stonden is te zien hoe de autistische en verstandelijk gehandicapte jongen herhaaldelijk geschopt en geslagen wordt. In een van de filmpjes slaat een jongen hem zo hard op zijn schedel dat er gekraak te horen is. In een ander filmpje wordt de jongen zo hard geslagen dat hij er een pijnlijke kaak en blauw oog aan overhoudt.

De mishandelde jongen en de daders wonen bij elkaar in de buurt en zijn samen opgegroeid. De mishandelingen hebben naar schatting zo'n twee jaar geduurd. De vader en pleegmoeder van het slachtoffer hebben na het ontdekken van de filmpjes op YouTube in augustus vorig jaar aangifte gedaan van mishandeling en discriminatie. Na de aangifte hebben de daders de meeste filmpjes van YouTube verwijderd.

In EENVANDAAG komen de vader van de gehandicapte jongen en zijn pleegmoeder aan het woord. Bamber Delver van de Stichting Kinderconsument en Albert Benschop, internetsocioloog van de Universiteit van Amsterdam, wijzen op de verantwoordelijkheid van internetsites voor het verspreiden van dit soort filmpjes.

Onderwerp onder voorbehoud.

Voor meer informatie: www.eenvandaag.nl

Televisie
EENVANDAAG
Uitzending maandag 21 januari
Nederland 1 - 18.20 uur




EenVandaag