Bureau Verkeershandhaving



Alcoholbus voor het eerst ingezet in Noord-Holland

21 januari 2008

Afgelopen vrijdagavond 18 januari heeft politie Noord-Holland Noord voor het eerst de nieuwe alcoholbus ingezet tijdens de alcoholcontrole.

Resultaten
De alcoholbus werd op zijn eerste avond ingezet op twee locaties: in Bergen en in Alkmaar. In Bergen werden 242 blaastesten afgenomen. Eén bestuurder was hierbij in overtreding. Hij blies 1,0 promille, wat het dubbele is van de maximaal toegestane hoeveelheid van 0,5 promille. Hij kreeg een rijverbod. In Alkmaar moesten 53 bestuurders blazen. Vijf van hen waren in overtreding. Zij kregen hiervoor een proces verbaal en een rijverbod. Het hoogst gemeten alcoholpromillage was ook hier 1,0 promille.

Efficient
De alcoholbus leidt tot een efficiënter verloop van alcoholcontroles, omdat in de bus ademanalyseapparatuur aanwezig is. Verdachten die boven de wettelijke limiet blazen, hoeven dus niet meer onder begeleiding van agenten naar het politiebureau te worden gebracht, maar kunnen ter plaatse, in de alcoholbus de ademanalyse afleggen en worden gehoord. Het BVOM heeft alle 25 politieregio's en het KLPD voorzien van een alcoholbus. Jaarlijks vallen nog altijd ruim honderd doden en duizenden gewonden doordat mensen met drank op achter het stuur zitten