Aanstelling Kinderombudsman hard nodig

Nederland scoort onvoldoende voor uitvoering kinderrechten

Den Haag, 21 januari 2008 - We moeten in Nederland meer doen om de rechten van kinderen na te leven. Vooral op de onderwerpen vreemdelingenbeleid, gezondheidszorg en jeugdzorg scoort ons land onvoldoende. Dat staat in het eerste 'Jaarbericht Kinderrechten' van Unicef Nederland en Defence for Children International Nederland (DCI). Beide kinderrechtenorganisaties overhandigen het jaarbericht vandaag aan minister Rouvoet van Jeugd en Gezin. In het rapport pleiten ze voor meer toepassing van het VN-Kinderrechtenverdrag in Nederland en een officiële Kinderombudsman die structureel kan waken over de rechten van kinderen en een spreekbuis voor hen kan zijn.

Het is voor het eerst dat het Jaarbericht Kinderrechten verschijnt. Het wordt uitgegeven aan de vooravond van Unicefs jaarrapport 'State of the Worlds Children 2008', dat de leefomstandigheden van kinderen wereldwijd belicht. In het 'Jaarbericht Kinderrechten' wordt stilgestaan bij de situatie van kinderen in Nederland . Verschillende experts scoren op het gebied van kinderrechten. Het blijkt dat Nederland onvoldoende scoort. Op een schaal van 1 tot 5 punten krijgt het thema 'vreemdelingenbeleid' een 2, 'kindermishandeling' een 3, gezondheidszorg een 2, jeugdzorg ook een 2 en het jeugdstrafrecht scoort een 3.

Eén van de opmerkelijkste gegevens uit het jaarbericht is dat in 2007 het aantal kinderen dat langer dan 9 weken op een wachtlijst stond ten opzichte van 2006 is gestegen van 425 naar ongeveer 4000 kinderen. Maar kinderen moeten in Nederland niet alleen langer wachten op een behandeling; steeds meer kinderen zijn het slachtoffer van geweld, of worden onnodig van hun ouders gescheiden. Ook is meisjesbesnijdenis nog altijd een te veel voorkomend probleem.

Het rapport pleit voor blijvende aandacht voor de rechten van kinderen in Nederland. De erkenning dat kinderen rechten hebben, moet nog meer juridisch, politiek en pedagogisch vertaald worden. Het Ministerie voor Jeugd en Gezin, beleidsambtenaren, kinderrechters, werkers in het jeugdveld en alle anderen die met en voor kinderen werken, moeten het VN-Kinderrechtenverdrag meer toepassen, zodat de situatie voor kinderen in Nederland verbetert.

Unicef en DCI bevelen de aanstelling van een Kinderombudsman aan, die als toezichthouder op kinderrechten kan optreden. Daartoe hoeft geen nieuwe instantie opgetuigd te worden. Er kan gebruik worden gemaakt van bestaande expertise door de Kinderombudsman onder te brengen bij de Nationale Ombudsman. Echter wel met een voor kinderen herkenbaar, eigen gezicht. Er zijn inmiddels al 35 Kinderombudsmannen in Europa, verdeeld over 25 landen. Nederland loopt achter. Het zou een eerste belangrijke stap zijn tot de oplossing van veel problemen voor kinderen in Nederland.


* * * *