ABVAKABO FNV

Ziekenhuispersoneel tevreden over werk, maar niet over beloning

Werknemers in de algemene ziekenhuizen en revalidatiecentra zijn tevreden over de inhoud van hun werk en de samenwerking met collega's. Punten van aandacht zijn de communicatie, ontwikkeling en het salaris. Dit blijkt uit het rapport `Samen Beter!' dat in opdracht van de Stichting Arbeidsmarkt ziekenhuizen (StAZ) is verricht onder 30 instellingen die de cao-ziekenhuizen toepassen. Dit onderzoek is in 2007 uitgevoerd door Effectory.

Ronduit ontevreden is het ziekenhuispersoneel over communicatie vanuit de organisatie over ontwikkelingen en strategische keuzes. De werknemers willen beter op de hoogte zijn en verwachten van hun direct leidinggevende meer duidelijkheid over genomen beslissingen en te behalen doelen. Respondenten geven hun werk een rapportcijfer 7,1. In een vergelijkbaar onderzoek uit 2001 was dit nog een 6,5.

In vergelijking met medewerkers uit andere branches is het ziekenhuispersoneel minder tevreden over hun beloning (gem. 5,6 - Nationale Tevredenheidsindex). Ook is er behoefte aan meer ontwikkelingsmogelijkheden. `Salaris en scholing zijn twee punten, die hoog staan op de agenda voor de nieuwe cao', zegt Elise Merlijn, bestuurder bij Abvakabo FNV, `dat is een mooie kans voor de ziekenhuizen om dit recht te breien'. De onderhandelingen voor de cao ziekenhuizen beginnen op 30 januari.

De instellingen die hebben meegewerkt, ontvangen hun eigen rapportage. De uitkomsten worden besproken door de sociale partners, verenigt in de StAZ. Het onderzoek wordt in 2008 voortgezet. Onder de cao ziekenhuizen vallen 190.000 werknemers