KNHS


Doorbraak voor breekboom
21 januari 2008

KOPENHAGEN (KNHS) - Op een FEI bijeenkomst in Kopenhagen, waar de veiligheid in de eventingsport centraal stond, is een doorbraak bereikt voor de in Nederland ontwikkelde en in de praktijk geteste 'breekboom'. Aanleiding voor deze conferentie waren de elf fatale ongelukken in de eventing sport in de afgelopen twaalf maanden.

Tijdens deze conferentie, onder leiding van de oud-militaryruiter David O'Connor, kwam er ook de nodige weerstand tegen de breekboom, met name van de zijde van de - door de Britten gedomineerde - groep parcoursbouwers. Volgens Marc Phillips zou de mogelijkheid tot breken in horizontale richting die de breekboom biedt het wezen van de sport aantasten. Phillips en zijn groep wilden vasthouden aan de door de Britten ontwikkelde 'saftey-pinn', die alleen onder een verticale belasting breekt.
Op deze meeting waren ongeveer tachtig mensen aanwezig uit circa 25 landen. De Nederlandse afvaardiging presenteerde haar in zeven jaar opgedane ervaringen met de breekboom op heldere wijze en ontving daarvoor direct vele positieve reacties. Australië, België, Duitsland maar ook enkele Britten zagen - na een uitgebreide discussie - in de breekboom een goede mogelijkheid om een daadwerkelijke bijdrage te leveren aan een grotere veiligheid in de eventingsport. Via een resolutie, ondersteund door ruim 75% van de aanwezigen, werd dan ook de "Veiligheidscommissie van de FEI" opgeroepen om dit Nederlandse initiatief wetenschappelijk te testen op eenzelfde wijze als de saftey-pinn en bij een positieve uitkomst de toepassing van de breekboom - die werd omgedoopt tot 'vervormbare boom' - mogelijk te maken.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen