KNHS

terug

Succesvol tiende KNHS-trainersseminar met Ehrens en Van Baalen 21 januari 2008

ERMELO (KNHS) - Het tweede lustrum van het KNHS-trainersseminar, het tiende alweer, is op vrijdag 18 en zaterdag 19 januari gevierd met een editie waarbij voor het eerst ook het springonderricht werd opgenomen. Bondscoach Rob Ehrens was gastinstructeur op vrijdagavond, op zaterdag was Coby van Baalen de gastdocente naast KNHS hoofdinstructeur Johan Hamminga. Onder de titel Scout voor goud ontrolde zich een boeiend programma waarbij de ruim driehonderd aanwezige trainers gereedschap aangedragen kregen om hun eigen leerlingen verder te helpen.

KNHS-bestuurslid Jaap Werners schetste bij zijn opening de ontwikkeling van het eerste onderwijsdoel van het bijbrengen van het paardrijden aan de agrarische jeugd, tot het onderwijzen nu van de huidige grotendeels niet-agrarische jeugd en het kader. De huidige groep krijgt tegenwoordig ook de basale en correcte omgang met het paard bijgebracht.
Johan Hamminga vervolgde met een profielschets waar de moderne instructeur aan dient te voldoen. Geen instructeur kan meer zonder kennis van vakgebieden zoals didactiek en psychologie om de kennisoverdracht te laten plaatsvinden. De huidige instructeur moet een breed palet aan mogelijkheden in huis hebben!

Bij het praktijkonderricht in de rijbaan viel op dat het belangrijkste aandachtspunt bij het ontginnen van zowel paardentalent als ruitertalent het de tijd nemen voor de ontwikkeling van de rijkunst is als eerste doel, in plaats van het winnen van eerste plaatsen of zelfs internationaal goud. Rob Ehrens benadrukte in zijn boeiende les de basis van ontspanning en het correcte zitten. Balans vinden op twee zitbeenknobbels met de rug recht en stille hand, daar begint het simpel mee. Vroeger en vandaag!, hield Ehrens zijn toehoorders voor.

Johan Hamminga benadrukte bij zijn aansprekende voorbeeldcombinaties het de tijd nemen om aan een basis van ontspanning en de juiste aanspanning verder te werken met een paard dat zich ook laat werken. Fouten maken vind ik helemaal niet erg. Rustig doorwerken tot de hulpen echt doorkomen en de nageeflijkheid daar is, is vaak de weg, aldus Hamminga.
Coby van Baalen schetste tenslotte de ontwikkeling van het ruitergevoel aan de hand van de galop en de galophulpen. Zij liet fantastisch zien hoe vanaf het eerste aangalopperen van de ponyruiter en de overgangen stap-galop de juiste hulpgeving en gevoel voor het galopperen bij de ruiter uiteindelijk uitgroeit tot het rijden van perfecte galoppirouettes op het hoogste niveau in de Grand Prix. Heel illustratief was ook de ontwikkelingsschets van de opgroeiende ruiter die door de groei bepaalde zekerheden verliest die voorheen vanzelfsprekend aanwezig waren, zekerheden die later weer heroverd moeten worden. Zo kregen de aanwezige trainers ook een blik op het uiteindelijke doel waar correcte scholing toe kan leiden. Daarmee werd het seminar een mooi compleet verhaal met uitgangspunten waar iedereen weer een jaar mee kan doorwerken. De KNHS gaat ondertussen gewoon door met laagdrempelig onderwijs: op donderdag 21 februari staat alweer het eerstvolgende rondje educatie op het programma over spierproblemen bij het paard.