Gemeente Bedum


Kostenpost jaarwisseling Bedum: 15.000 euro

21 januari 2008
De afgelopen jaarwisseling in Bedum kost de gemeente Bedum rond de vijftienduizend Euro. Er werden verschillende gemeentelijke eigendommen vernield en vooral bushokjes moesten het ontgelden. Er moest meer gemeentelijk personeel worden ingezet dan in voorgaande jaren. Dat personeel kreeg het ook zwaar te verduren: bij het opruimen van een vreugdevuur in de Witte de Withstraat in Bedum werden medewerkers van Openbare Werken, ondanks assistentie van de politie, door omstanders bekogeld met onder meer bierflessen. Burgemeester Wilte Everts van Bedum noemt dit volstrekt onaanvaardbaar en te gek voor woorden.

In Bedum sneuvelden in die nacht drie abris. Verder werden er vijf prullenbakken vernield en twee straatkolken met zwaar vuurwerk opgeblazen. In de hele gemeente vielen 18 verkeersborden ten prooi aan vandalisme. Een vuurwerkbom in een straatkolk in Onderdendam veroorzaakte lekkage van een gasleiding. Een aantal woningen moest daardoor tijdelijk worden ontruimd. In Zuidwolde werden vernielingen gepleegd aan de R.A. Venhuisschool en aan de Mauritshal. De totale schade in de gemeente wordt becijferd op ongeveer 15.000 Euro. Hierin zijn de kosten van de inzet van gemeentepersoneel en brandweerlieden begrepen. Als de inzet van politie, ambulancediensten en medewerkers van energiebedrijf Essent daar nog bij op worden geteld, is er waarschijnlijk sprake van enkele tienduizenden Euros aan kosten. Het schadebedrag is beduidend hoger dan in voorgaande jaren. Toen bleven de kosten beneden de 10 mille.

Burgemeester Wilte Everts neemt vooral de bedreigende situatie waarin gemeentepersoneel en politieagenten verzeild raakten bij het opruimen van een vreugdevuur in de Witte de Withstraat in Bedum hoog op: Het is een landelijke tendens. Ook elders zijn medewerkers van gemeenten en hulpdiensten belaagd. Ik vind dat te gek voor woorden; buitengewoon treurig. Het is volstrekt onaanvaardbaar dat mensen die gewoon hun werk doen met angst en beven aan de slag moeten. Er wordt landelijk nagedacht over maatregelen. Die kunnen wat mij betreft niet snel genoeg afkomen. Over de aangebrachte vernielingen meldt Everts: 15 Mille. Dat betreft dan alleen onze kosten. Kennelijk beseffen de vernielers niet dat de rekening daarvoor aan alle Bedumers wordt gepresenteerd. Dus ook aan hun zelf of aan hun ouders. Stompzinnig, kortzichtig gedrag. En dan druk ik mij voorzichtig uit.