Koninklijke Nederlandse Schaakbond


Schaakclub Sneek beloond voor ledenwinst

De Schaakclub Sneek was op zondag 20 januari met een flinke delegatie naar het Corus Toernooi in Wijk aan Zee gekomen. De Friezen werden naar dit walhalla van het Nederlandse schaak gelokt omdat ze in het afgelopen jaar een bijzondere prestatie hadden verricht.

Bij veel Nederlandse schaakverenigingen staat het ledenaantal onder druk. Het kan echter ook anders. Dat hebben verschillende verenigingen in de afgelopen periode bewezen. Om de clubs met wie het goed gaat te belonen heeft de KNSB in 2007 een prijs in het leven geroepen. Voor de vereniging met de grootste absolute ledenwinst lag een verrrassing klaar.

Nadat de ledenaantallen per 1 januari 2007 en 31 december 2007 met elkaar waren vergeleken bleek dat Schaakclub Sneek de beste prestatie had geleverd. Het ledenaantal was netto met maar liefst 24 personen gestegen. Dat is extra bijzonder omdat Sneek met ongeveer 50 leden tot de middelgrote clubs behoort.

KNSB-bestuurslid Anthony Migchels reikte in de commentaartent van het Corus Toernooi de prijs uit aan de delegatie van Sneek. Voorzitter Dirk Schild vertelde dat de winst bij Sneek vooral bij de jeugd te vinden was. 'Wij nemen de jeugd serieus', gaf hij als verklaring. Ook bij de senioren was Sneek overigens licht gegroeid.

KNSB-bestuurslid Anthony Migchels is belast met de ledenwerving. Daarom was hij de juiste man om de prijs uit te reiken aan de Schaakclub Sneek. De Sneker voorzitter Dirk Schild nam de prijs in ontvangst.

Migchels kon Sneek verrassen met een mooi geschenk. De Friezen mogen in de loop van 2008 een internationale grootmeester naar keuze uitnodigen voor een schaakclinic. Bij de Schaakclub Sneek kan na het honderdjarig jubileum twee jaar geleden opnieuw de vlag uit.

Hoe het Schaakclub Sneek in 2007 is vergaan is uitgebreid te lezen in het februarinummer van Schaakmagazine. Dat nummer valt in de laatste week van februari bij de lezers in de bus.

---

Sterke bezetting in 68ste Noteboomtoernooi
In het weekend van 1 tot en met 3 februari wordt in Leiden de 68ste editie van het Noteboom Schaaktoernooi gespeeld. Grootmeester Predrag Nikolic zal zijn titel verdedigen. Hij krijgt daarbij onder andere concurrentie van de titelhouders Friso Nijboer, John van der Wiel, Chiel van Oosterom en Merijn van Delft.

De organisatoren verwachten ongeveer 300 schakers in Leiden te verwelkomen. Wilt u daar ook bij zijn, dan kunt u zich nog aanmelden met een mailtje naar noteboom2008@xs4all.nl of vrijdag aan de zaal. Informatie over het toernooi is te vinden op de toernooisite.
---

Zuidelijke topjeugd trainde samen met Vlaamse jeugd
Servicepunt Zuid biedt al enkele jaren extra trainingen aan voor haar jeugdige schaaktoppers. In het verleden waren er gasttrainingen met GM Adrian Mikhalchishin (Oekraïne), GM Viktor Korchnoi (Zwitserland) en GM Karel van der Weide. IM Ari Ziegler uit Zweden heeft voor de talenten uit de topgroepen zelfs een volledig weekend schaaktraining gegeven.

Door goede contacten met PJV (Promotie Jeugdschaak Vlaanderen), in casu Rudi Valcke en Jan Vanhercke werd er op 12 en 13 januari in Bergen op Zoom een toptrainingsweekend georganiseerd. Als trainers traden Herman Grooten en Petra Schuurman op. Het idee was om de sterkste 24 spelers uit Zuid-Nederland en Vlaanderen uit de leeftijdscategorieën tot en met 12, 14 en 16 samen te brengen en te verdelen over twee groepen.

Concentratie en aandacht

Als hoofdthema van het weekend was het 'kwaliteitsoffer' gekozen en in het verlengde daarvan de strijd tussen toren en een licht stuk, zowel in het midden- als in het eindspel. Bij elk dagdeel kwam een van deze hoofdthema's aan de orde, alsmede een hele reeks aanvullende oefeningen zoals het maken van een analyseboom, blindoefeningen, opgaven in quizvorm, het uitspelen van stellingen, enzovoort.

Alles verliep eigenlijk ideaal! Dat kan ook bijna niet anders als je talentvolle, ambitieuze en sympathieke Zeeuwen, Limburgers, Brabanders en toffe Vlamingen bij elkaar brengt. Na dertien uur training ging iedereen moe, maar voldaan naar huis.
Franck Steenbekkers

---