Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven


AAN HET WOORDPAULA SWENKER
"Extra aandacht voor ondersteuning leerbedrijven

De arbeidsmarkt is gunstig voor mensen met een opleiding. Op een paar knelpunten na zijn er ook voldoende stages en leerbanen gecreëerd het afgelopen jaar, maar mensen die onder het startkwalificatieniveau zitten vallen nog te vaak buiten de boot. Met maatwerk moet deze relatief kleine groep aan een werkplek geholpen worden. Dat stelt Paula Swenker, voorzitter van Colo, de vereniging van de 18 samenwerkende kenniscentra voor beroepsonderwijs en bedrijfsleven, die elk bedrijfstakgewijs georganiseerd zijn. Een analyse moet uitwijzen hoe groot deze groep is. Zijn ze onwillig of spelen er andere problemen? Wat zouden ze willen? Daar moeten we de komende periode veel aandacht aan schenken. Het is maatwerk om tot oplossingen te komen, aldus Swenker. Cruciaal is daarbij de ondersteuning van de leerbedrijven die deze groep de mogelijkheid wil bieden om via werkend leren een startkwalificatie te verkrijgen.

De kenniscentra die Colo vormen zijn autoriteit op het terrein van praktijkleren en steunpunt van leerbedrijven bij hun opleidingsfunctie. Ze ontwikkelen kwalificaties voor het middelbaar beroepsonderwijs, werven leerbedrijven,bewaken de kwaliteit van deze leerbedrijven en bieden ondersteuning en advies. De arbeidsmarkt vraagt om modernisering van het beroepsonderwijs. De implementatie van een nieuwe kwalificatiestructuur is één van de grote projecten die voor komend jaar bij Colo de nodige aandacht vragen. Omdat dit betekent dat een groter deel van de opleiding in de leerbedrijven plaats zal vinden zetten kenniscentra extra in op de ondersteuning van leerbedrijven.

Daarnaast gaan we met gemeenten en CWI aan de slag om te kijken hoe we aan de vraag van de arbeidsmarkt kunnen voldoen, zo vertelt Paula Swenker. De bijdrage die kenniscentra hieraan leveren is hun kennis van kansrijke sectoren en beroepen, de mogelijkheden en wensen van bedrijven en hun infrastructuur met opleidingsadviseurs naar de 185.000 leerbedrijven. Ook hiervoor geldt maatwerk.

De Raad voor Werk en Inkomen (RWI) kwam onlangs tot de conclusie dat voor bedrijven geldt dat in de probleemwijken onbenut arbeidspotentieel schuilgaat. Hiermee kunnen zij hun nijpende personeelstekorten tegengaan. Opmerkelijk is ook dat uit onderzoek is gebleken dat in deze wijken meer mensen aan het werk willen dan altijd werd aangenomen. Een eyeopener, stelt Swenker. Reden voor kenniscentra om te kijken hoe ze hun bijdrage hieraan verder kunnen versterken.

Kenniscentra zoals Fundeon (bouw- en infrastructuur) en kenniscentrum Handel zijn al actief met onder meer leerlingbouwplaatsen, het betrekken van werkzoekenden bij de renovatie van stadswijken en de ondersteuning van ondernemers in winkelcentra die stages en leerbanen bieden aan probleemjongeren in de wijk. Wel is het belangrijk volgens de voorzitter van Colo dat er niet alleen naar de wijk gekeken moet worden. Uit onderzoek is gebleken dat mensen werk zoeken in een regio. In een wijk wordt gewoond, in de regio wordt gewerkt. Samenwerking binnen gemeenten en tussen gemeenten is dan ook essentieel.

bron:Nicis Institute