Verhagen moet Israëlische sanctie tegen bevolking Gaza veroordelen

21/01/2008 11:30



SP



SP-Kamerlid Harry van Bommel wil dat minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) de Israëlische ambassadeur op het matje roept, nu Israël de leverantie van brandstof aan Gaza heeft stopgezet. Hierdoor is de elektriciteitscentrale stilgevallen die een groot deel van de bevolking van stroom moet voorzien. Het dagelijkse leven is tot stilstand gekomen en ook ziekenhuizen raken in problemen. De VN waarschuwt voor een humanitaire crisis.

Israël staakte de leverantie van diesel in reactie op beschietingen van de Israëlische grensstad Sderot door Palestijnse strijdgroepen. Van Bommel: "Die aanvallen moeten worden beëindigd, maar het collectief straffen van de hele bevolking van Gaza is ontoelaatbaar. Ik wil dat de minister dat onmiddellijk laat weten aan de ambassadeur van Israël en deze gang van zaken veroordeelt."

De Gazastrook lijdt al lang onder economische en militaire strafmaatregelen door Israël. Het gebied lijkt inmiddels een openluchtgevangenis. Er hebben voortdurend beschietingen plaats door de Israëlische krijgmacht, die probeert plaatselijke leiders te executeren. Dat heeft de afgelopen weken al tientallen burgerdoden met zich meegebracht.





http://www.sp.nl