"Wilders en Verdonk houden Nederlanders voor de gek"

21/01/2008 11:45



Royal MiniMag B.V.



Uitgeverij Royal Mini Mag BV uit Berkel-Enschot heeft in haar eerste gelijknamige magazine een opinierubriek gewijd aan al het rumoer rondom uitlatingen van o.a. de PVV. In de eerste uitgave, die dinsdag in de winkel ligt in een oplage van 150.000 ex. stelt de hoofdredacteur een aantal zaken aan de kaak. De letterlijke tekst luidt als volgt:

"Helft Nederlanders wil af van Antillen"

"Wilders wil koningin uit regering"

"Helft wil Beatrix alleen lintjes laten knippen"

"Wilders woedend na kersttoespraak koningin"

"Islam is fascistische ideologie"

"Wilders zet controversiële film op You Tube"

De afgelopen weken verschenen er grote krantenkoppen in vrijwel alle dagbladen. De ene nog schreeuweriger dan de andere. Drie onderwerpen voerden daarbij de boventoon.

Allereerst de opvatting dat koningin Beatrix in haar kersttoespraak te ver zou zijn gegaan met het vragen om onderlinge tolerantie. Met als effect dat ineens de helft van alle Nederlanders haar uit de regering zou willen. Wij vinden dit onzin. Ten eerste is de staatsrechterlijke rol zeer beperkt tot vooral (in-)formatieopdrachten t.b.v. een regeringsvorming na verkiezingen. Een eenmaal succesvolle formatie leidt tot een regering die door het parlement (dat zijn wij dus!) wordt goedgekeurd. Haar informele invloed is groter en minder zichtbaar. Tot op heden is echter nooit gebleken dat de majesteit hier op enigerlei wijze gebruik/misbruik maakt. Dus wat ons betreft hoeft in haar positie geen verandering te komen. Wij zullen hier nog uitvoerig op terug komen in een van de volgende Oranjekaterns.

Dan het rumoer rondom de Antillen. Laten we wel wezen. Dit is een onderdeel van ons koninkrijk en wij dragen verantwoording voor wat daar mis gaat en hebben de plicht dit bij te sturen. Maar aan populisten die de Antillen "in de verkoop doen" hebben we niets. Zeker niet wanneer zij de goeden onder de kwaden laten lijden bij hun kritiek.

Nog zo'n onderwerp betreft de Nederlander/Medelander die een moslimachtergrond hebben. Velen wonen al tientallen jaren hier en zijn volwaardige burger! Het vertellen dat 1 tot 1,5 miljoen mensen een bedreiging vormt is ronduit belachelijk. Natuurlijk zijn er ook integratieproblemen en voelen andere inwoners zich wellicht eens ongemakkelijk. Maar dit soort problemen moeten we met en onder elkaar oplosssen en niet door vanaf de kant alleen maar "moord en brand" te roepen.

Politici als Wilders en Verdonk hebben een gezond verstand maar hun politieke stijl werkt averechts. Meer respect konden wij opbrengen voor wijlen Pim Fortuyn die soms ook zaken ongenuanceerd naar voren bracht, maar als men doorvroeg, redelijk was en mee naar oplossingen zocht. Hiervan kunnen heel wat huidige politici nog steeds veel leren.

Hoofdredacteur Berrie Mutsaers.





http://www.royalminimag.eu