Vragen over Internetstemmen bij de waterschapsverkiezingen

21/01/2008 11:50



Unie Van Waterschappen



In november 2008 vinden in heel Nederland de waterschapsverkiezingen plaats. De waterschappen bestuderen momenteel de mogelijkheid om bij deze verkiezingen, naast het gebruikelijke poststemmen, ook internetstemmen aan te bieden. De nieuwe waterschapswet biedt daartoe de mogelijkheid. De Stichting 'Wij vertrouwen stemcomputers niet', bekend van haar acties rondom de onveilige stemcomputers die onder andere bij gemeenteraadsverkiezingen werden gebruikt, heeft bij de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken een Wob-verzoek inzake internetstemmen ingediend

De stichting 'Wij vertrouwen internetstemmen niet' vraagt inzage in alle stukken die betrekking hebben op internetstemmen. Het Wob-verzoek (Wet Openbaarheid Bestuur) betreft niet alleen het internetstemmen bij de waterschapsverkiezingen, maar gaat over internetstemmen in de ruimste zin. Hieronder valt bijvoorbeeld ook het stemmen via internet voor Nederlanders in het buitenland.

Bij internetstemmen kunnen kiezers met behulp van een geheime, persoonlijke code hun stem uitbrengen via het internet. Hierbij wordt dus géén gebruik gemaakt van de gewraakte stemcomputers. De keuze of internetstemmen al dan niet zal worden aangeboden bij de waterschapsverkiezingen is afhankelijk van de veiligheid en betrouwbaarheid van het systeem. Alleen wanneer beide factoren in hoge mate gegarandeerd kunnen worden, wordt het licht voor internetstemmen op groen gezet. Hiertoe worden momenteel in opdracht van de waterschappen diverse tests en contra-expertises uitgevoerd door onafhankelijke onderzoeksinstituten.

De waterschappen zullen medewerking verlenen aan de Wob-procedure. Stukken die betrekking hebben op de waterschapsverkiezingen zullen ter beschikking worden gesteld aan de Stichting 'Wij vertrouwen stemcomputers niet'.