Gemeente Den Haag

Meer autonomie voor Haage stadsdelen

De acht Haagse stadsdelen hebben per 1 januari 2008 meer autonomie gekregen. Daarom is er per stadsdeel een stadsdeeldirecteur benoemd en wordt een aantal uitvoerende taken voortaan rechtstreeks vanuit het stadsdeel geregeld. Op die manier wil de gemeente toegankelijker worden voor de Hagenaar en zo de betrokkenheid bij de stad vergroten en de dienstverlening verbeteren.

We maken de stad met elkaar. Dat kan niet alleen vanuit het stadhuis. Het is belangrijk dat iedereen mee kan praten en werken aan een schoon en veilig Den Haag. Maar op dit moment gebeurt dat nog te weinig, vooral doordat er een behoorlijke afstand is tussen burger en overheid. Ik zet nu de eerste stap om die afstand te verkleinen: de stadsdelen gaan een grotere rol spelen in Den Haag zegt Rabin Baldewsingh, wethouder Deconcentratie.

Dienstverlening dichter bij huis
De Haagse stadsdelen hebben daarom een eigen stadsdeeldirecteur gekregen. Daarnaast heeft een personele verschuiving plaatsgevonden van een aantal medewerkers van de diensten naar de stadsdeelkantoren (112 volledige arbeidsplaatsen). Zo vallen deze medewerkers nu direct onder de stadsdeeldirecteur en niet meer onder de betreffende dienst. Vanuit elk stadsdeel wordt vanaf 1 januari 2008 een aantal taken uitgevoerd die vroeger nog vanuit het stadhuis werden geregeld. Door de verantwoordelijkheid voor deze taken over te hevelen naar de stadsdelen wordt de gemeente makkelijker aanspreekbaar en kunnen Hagenaars eenvoudiger meepraten en meewerken. En dat helpt de gemeente weer bij het verder verbeteren van haar dienstverlening naar de Hagenaar.

Stadsdeelplannen
Voor ieder stadsdeel is een vierjarig stadsdeelplan opgesteld aan de hand van vier hoofdthemas die centraal staan in de gemeentelijke visie op het stadsdeel. Deze themas zijn Veiligheid, Leefbaarheid, Zorg & Welzijn en Burgerschap. De gemeenteraad heeft voor elk stadsdeel een flexibel budget vastgesteld om te kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Deze budgetten worden jaarlijks vastgesteld.

De stad delen
Vorig jaar heeft het Haags college de nota De stad delen vastgesteld. Daarmee koos het college ervoor de Haagse stadsdelen meer bevoegdheden te geven. Afspraken hierover zijn gemaakt in het kader van het beleidsakkoord 2006-2010.