Gemeente Wunseradiel


Gemeente Wûnseradiel vraagt mening over herindeling

beeldmerk.jpg

Opiniepeiling onder 752 inwoners

Uit een opiniepeiling onder 752 inwoners van de gemeente Wûnseradiel blijkt dat bijna de helft van de ondervraagden wil dat de gemeente zelfstandig blijft. Toch begrijpt een grote meerderheid van 70 % van de geënquêteerden dat samenwerking met andere gemeenten op termijn uit zou kunnen monden in een fusie.

De gemeenteraad van Wûnseradiel heeft de opiniepeiling uit laten voeren in het kader van de de communicatiecampagne `Wûnseradiel-Weryndieling?' De campagne is een initiatief van de gemeenteraad van Wûnseradiel om de bevolking zoveel mogelijk te betrekken bij de discussie over de bestuurlijke toekomst van Wûnseradiel: zelfstandig blijven of fuseren met buurgemeenten. Naast de opiniepeiling zijn er de afgelopen maanden zeven discussiebijeenkomsten georganiseerd, waar inwoners en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisatie en het bedrijfsleven hun mening kenbaar hebben kunnen maken.

De groep van 752 ondervraagden is een dwarsdoorsnee van de bevolking met een evenwichtige spreiding over de gemeente. Daarmee is aan alle onderzoekscriteria van representativiteit voldaan.

Op de vraag hoe de bestuurlijke toekomst van Wûnsaradiel eruit moet zien antwoordt 49 % van de respondenten dat de gemeente zelfstandig moet blijven. Bijna éénderde (31 %) kiest voor fusie met andere gemeenten. Terwijl 20 % zegt het niets uit te maken.

Opvallend is echter dat 70 % van de ondervraagden een herindeling met andere gemeenten op termijn een logische vervolgstap vindt, gezien de samenwerking die nu al bestaat.

Uitgesplitst naar politieke voorkeur blijkt dat vooral FNP-stemmers (75%) vinden dat de gemeente zelfstandig moet blijven. Bij de stemmers op de andere partijen is 45% (CDA) tot 60% (Prowûn) deze mening toegedaan. Mocht de gemeenteraad in meerderheid kiezen voor herindeling dan vinden de meeste ondervraagden (54%) Bolsward een geschikte fusiepartner. Harlingen, Nijefurd en Littenseradiel volgen.

Bij een eventuele fusie vindt 47 % dat Wûnseradiel niet verkaveld mag worden over meerdere nieuwe gemeenten, 45 % procent ziet daarin geen bezwaar.

Bij de opiniepeiling is ook gevraagd naar de veranderingen die burgers verwachten bij herindeling op een aantal punten. 58% verwacht een stijging van gemeentelijke belastingen. Eenderde verwacht dat de kwaliteit van dienstverlening zal stijgen, terwijl 27% juist denkt dat deze zal verslechteren.

Over het leven en wonen in Wûnseradiel en de relatie met het gemeentebestuur is een overgrote meerderheid positief: negen van de tien beoordeelt dat als `goed' of `uitstekend'. Tweederde voelt zich betrokken bij de gemeente.

De gemeenteraad van Wûnseradiel discussieert maandag 4 februari over de uitkomsten van de opiniepeiling en de zeven discussiebijeenkomsten voor de bevolking. Daarna wordt in een bijzondere raadsvergadering een besluit genomen over de bestuurlijke toekomst van Wûnseradiel. relevante downloads

* Eindrapport Wunseradiel Weryndieling.pdf (2.46 MB)
* opiniepeiling Wunseradiel Weryndieling.pdf (323.05 KB)