Radboud Universiteit Nijmegen


ERC Starting Grant voor Gabriele Janzen

De European Research Council (ERC) heeft aan Gabriele Janzen, onderzoekster bij het FC Donders Centre for Cognitive Neuroimaging van de Radboud Universiteit, een ERC Starting Grant toegekend. Daarmee behoort zij tot een illustere minderheid: slechts 3 procent van de 9167 aanvragen (in heel Europa) zijn gehonoreerd.

Gabriele Janzen ontvangt de ERC Starting Grant voor het onderzoeksproject `Neural correlates of spatial memory in children and adults'. In juli 2007 ontving zij al een NWO Vidi-subsidie voor een deel van dit project. Na verrekening van beide subsidies heeft Janzen de komende vijf jaar ongeveer 1,5 miljoen euro te besteden aan dit project. Daarmee kan ze een eigen onderzoeksgroep opbouwen.

Ruimtelijke oriëntatie
Janzen en haar groep gaan binnen het FC Donders Centre for Cognitive Neuroimaging en het Behavioural Science Institute onderzoeken hoe ruimtelijke vaardigheden zich ontwikkelen in het kinderbrein. In het dagelijkse leven moeten wij in verschillende omgevingen de weg kunnen vinden: we moeten bijvoorbeeld de weg terug vinden of een omweg zoeken als er een barrière op ons pad ligt. Hoe ontwikkelen we die vaardigheid? Niet alleen dat willen de onderzoekers weten, maar ook hoe deze vaardigheden samenhangen met taalontwikkeling. Janzen veronderstelt dat taal een sleutelrol kan spelen in de ontwikkeling van ruimtelijke oriëntatie. Daarnaast bestuderen de onderzoekers welke hersenprocessen bij volwassenen betrokken zijn bij ruimtelijke oriëntatie. Behalve fundamentele kennis zal het onderzoek, verwacht Janzen, ook inzichten opleveren die van belang kunnen zijn voor onderzoek naar hersenbeschadigingen en voor de ontwikkeling van nieuwe technische toepassingen.

Prestigieuze subsidie
Het is de eerste keer dat de Starting Grants van het European Research Council worden toegekend. Toch was de belangstelling niet gering: er werden 9167 aanvragen gedaan; ongeveer 270 worden er gehonoreerd. De concurrentie voor Janzen was dus aanzienlijk - en dat geeft iets aan over de status van deze subsidie. Arjan Vink, beleidsmedewerker Marktverkenning, strategie en ontwikkeling aan de Radboud Universiteit, stelt het aldus: `Het enige criterium voor de ERC Starting Grant is excellentie; zowel van het onderzoeksidee, de aanvrager zelf als de onderzoeksinstelling waar het idee wordt uitgevoerd. Om te bewijzen dat je op de alle drie de onderdelen uitmuntend bent, moet je de Europese competitie aangaan. Je concurreert niet alleen met de topwetenschappers uit eigen land, maar uit de hele Europese Unie. Tegenover de sterkere competitie staat wel een grotere omvang van de financiering. Die is meer dan twee keer zo veel als de Vidi-subsidie. Met de ERC Starting Grant is het dus echt mogelijk om een eigen onderzoeksgroep van enige omvang op te bouwen.' De Starting Grant is bestemd voor onderzoekers die meer dan twee en minder dan negen jaar geleden zijn gepromoveerd; er zijn geen beperkingen ten aanzien van de nationaliteit of leeftijd van de onderzoeker. De gastinstelling waar de onderzoeker het project gaat uitvoeren, moet gevestigd zijn in een EU-lidstaat, een Geassocieerde Staat of een Kandidaat-lidstaat.