Gemeente Deventer

Cambio.

CDA-Tweede Kamerlid Eddy van Hijum bezoekt Cambio.

Het CDA Tweede kamerlid Eddy van Hijum uit Zwolle bracht op vrijdag 18 januari 2008 een werkbezoek aan Deventer en bezocht daar samen met o.a. wethouder Gosse Hiemstra het buurtbeheerbedrijf Cambio.

Eddy van Hijum houdt zich in de Tweede Kamer o.a. bezig met Arbeidsmarktbeleid, Wet Sociale Werkvoorziening, Wet Werk en Bijstand, reïntegratie en is fractiecomissievoorzitter en 1e woordvoerder Verkeer en Waterstaat (verkeer: bereikbaarheid, nota mobiliteit, spoor: NS, OV en infrastructuurprojecten).

Cambio buurtbeheer is een Deventer bedrijf dat zich bezig houdt met reintegratie, activering en leefbaarheid en het speelt een belangrijke rol in de prachtwijk Rivierenwijk.

Er werken ca 70 mensen op het gebied van reiniging (vegen, graffiti, afvalbakken, hondenpoep), verder groenbeheer en onderhoud, een fietsenwerkplaats en een klussenbedrijf. Daarnaast verzorgt het facilitaire diensten (bijv. koeriersdiensten) en levert huismeesters en buurtconciërges.

De directeur van Cambio, Ineke van Dijk, legde uit dat creëren van werk voor mensen met een grote achterstand tot de arbeidsmarkt, uit de buurten en in de buurten de hoofddoelstelling is. Mensen eerst werknemerservaring laten opdoen en daarna professionele ontwikkeling geven, maar tegelijkertijd zorgen dat hun persoonlijke leven op orde komt.

Eddy van Hijum was erg enthousiast over de Deventer aanpak en noemde die uniek. Hij vond de empowerment van mensen erg belangrijk en signaleerde dat Cambio erg succesvol is in reintegratie van de moeilijkste doelgroepen. Aan de orde kwamen ook de uitstroomproblemen bij UWV en CWI en de toekomstige problemen met mensen die uit de WAO stromen en dan uiteindelijk in de bijstand terecht komen.

Het gezelschap maakte ook een fietstocht door de Rivierenwijk, waarbij volop aandacht werd geschonken aan de herstructurering van deze Prachtwijk. In het wijkactieplan is volop aandacht voor de sociale en economische problematiek.
In het buurt- en speeltuingebouw de Ark werd uitleg gegeven over het Cambio Basiswerk door Bennie Moes en werd de behoefte aan een derde Cleanteam besproken en de relatie met WMO en WWB.

Publicatiedatum: 21-1-2008
Eddy van Hijum
logo Cambio

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging maandag 21 januari 2008