Socialistische Partij Rotterdam

Geen gedwongen uitverhuizing bewoners Van Oldenbarneveltstraat

21-01-2008 * SP-raadslid Leo de Kleijn vraagt vandaag via schriftelijke vragen aandacht voor de plannen van het WBR voor de gedwongen uitverhuizing van bewoners aan de Van Oldenbarneveltstraat 118-128 even, 119-127 en 131-133 oneven. Het WBR liet in mei via een nieuwsbrief weten dat de bewoners hun woning moeten verlaten omdat deze inpandig geheel worden gerenoveerd en samengevoegd tot ruimere woningen voor mensen met hogere inkomens. Het WBR legitimeert dit beleid door te wijzen op het 'gemeentelijke beleid' om hogere inkomens 'voor de stad te behouden'.

Van Oldenbarneveltstraat

De nieuwsbrief van het WBR was volgens De Kleijn werkelijk schandalig. Zo staat er: 'Het genomen besluit tot renovatie heeft natuurlijk grote gevolgen voor u persoonlijk. U moet namelijk uw woning verlaten.' Over terugkeer na renovatie lezen we: 'Als u na de renovatie wilt terugkeren naar een gerenoveerde woning, dan is dit alleen mogelijk indien u voldoet aan de inkomenseis die aan de toekomstige huurders van de Van Oldenbarneveltstraat wordt gesteld.' De Kleijn: 'Dit is misbruik van zogenaamd gemeentelijk beleid. Waar staat dat de huur mag worden opgezegd van mensen die al jaren naar volle tevredenheid en zonder problemen in dit deel van de stad wonen? Waar in het gemeentelijk beleid staat dat in het centrum van Rotterdam geen bereikbare huurwoningen mogen staan?'

De SP-fractie wil van het college weten hoe ze denkt over de ontwikkelplannen van het WBR en wat ze ervan vindt dat het 'gemeentelijk beleid' wordt aangevoerd als argument. De SP-fractie is het bovendien volstrekt met bewoners van de Van Oldenbarneveltstraat eens die om een onafhankelijk cultuurhistorisch en bouwhistorisch onderzoek vragen. De Kleijn: 'In geen geval mag sprake zijn van gedwongen uitverhuizing. Het college moet het WBR oproepen het gedwongen vertrek van zittende bewoners onmiddellijk te staken.