Stadsdeel Westerpark Amsterdam


Cultuurpark Westergasfabriek toegevoegd aan European Route of Industrial Heritage

De Westergasfabriek in Amsterdam, gebouwd in 1885, is herontwikkeld tot een culturele locatie in stadsdeel Westerpark. Sinds kort is Cultuurpark Westergasfabriek officieel toegevoegd aan de European Route of Industrial Heritage (ERIH), het Europese netwerk van industriemonumenten. Ter gelegenheid hiervan onthult Dick Jansen, lid van het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Westerpark, op 31 januari 2008 het HollandRoute-bord, samen met Liesbeth Jansen, directeur van de Westergasfabriek BV.

Er is altijd iets te doen in de monumentale gebouwen van de Westergasfabriek. Er zijn galeries, een bioscoop, een club, restaurants en cafés. Tientallen creatieve bedrijven huizen op het terrein. Veel culturele festivals worden juist hier gehouden vanwege de industriële uitstraling en de aantrekkelijke omgeving. In het omliggende moderne park is ruimte, rust en groen. Je kan er wandelen, picknicken, sporten en spelen.

Tussen 1883 en 1904 vond de bouw van de Westergasfabriek plaats in opdracht van de Imperial Continental Gas Association. Deze Engelse maatschappij verkreeg in 1883 de concessie voor gasfabricage in Amsterdam. Isaac Gosschalk (1838-1907) was als architect verantwoordelijk. Hij was toen een vooraanstaand architect en bediende zich van een rijke stijl die de Hollandse Renaissance wordt genoemd.

De Westergasfabriek was ooit de grootste steenkolengasfabriek van Nederland, maar de vondst van aardgas in Slochteren maakte hieraan in de jaren zestig van de vorige eeuw een einde. Een deel van de gebouwen werd na sluiting van de fabriek gesloopt, waaronder de gasfabriek zelf en de watertoren. In de periode 1989-1996 werden de 22 nog resterende gebouwen op de rijksmonumentenlijst geplaatst. Inmiddels zijn alle gebouwen gerenoveerd en is er een modern park aangelegd.

Het nieuwe Routepunt Westergasfabriek illustreert de waardering voor de herontwikkeling van de Westergasfabriek als Cultuurpark en maakt deel uit van de regionale ERIH HollandRoute, een netwerk van (industrieel) erfgoedobjecten in tien gemeenten rond het Noordzeekanaal.

Regionale route
De Westergasfabriek maakt deel uit van de HollandRoute. Voor het Noordzeekanaalgebied, IJmond en Zuid-Kennemerland is een op zichzelfstaande, regionale route van industriële erfgoedobjecten ontwikkeld als onderdeel van het ERIH-netwerk. Hoofddoel van de HollandRoute is om op een creatieve wijze het waardevolle, industriële erfgoed te bewaren voor volgende generaties. De Europese Route van Industrieel Erfgoed is een groot netwerk van industriemonumenten. De ruggengraat van de hoofdroute vormen de zogenaamde Ankerpunten en Routepunten. Deze punten zijn de belangrijkste, en voor toeristen aantrekkelijke, standplaatsen van de Europese industriële geschiedenis. Mensen worden op die manier in aanraking gebracht met het erfgoed van weleer.

Veel informatie over dit toeristische routenetwerk is digitaal beschikbaar via de website www.hollandroute.nl. Op de website zijn ook gratis fiets- en wandelroutes te vinden die langs de erfgoedlocaties gaan.

Gashouder van de Westergasfabriek in 1903

De Gashouder vandaag de dag