over een gehandicapte vrouw die 24 dagen in isolatie doorbracht

Antwoorden op kamervragen van Agema over een gehandicapte vrouw die 24 dagen in isolatie doorbracht

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ/K-U-2821512

21 januari 2008

Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker op de vragen van het Kamerlid Agema (PVV) over een gehandicapte vrouw die 24 dagen in isolatie doorbracht (2070806500).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht "Gehandicapte 24 dagen in isolatie"?

Antwoord 1

Ja

Vraag 2

Is het waar dat een vrouw in een tehuis voor gehandicapten in Maastricht 24 dagen in isolatie heeft doorgebracht zonder dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) hiervan op de hoogte was, en verzoeken van familie om de maatregelen op te schorten werden genegeerd?
Zo ja, gaat u bewerkstelligen dat de directie en de gedragswetenschapper van dit tehuis voor gehandicapten worden ontslagen omdat het vertrouwen in de zorg die zij bieden ernstig is beschadigd? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2

Ja, dit is een persoonlijk drama voor de betrokken vrouw en haar familie.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg was niet geïnformeerd over het feit dat deze verstandelijk gehandicapte vrouw werd afgezonderd. Deze maatregel moet aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg worden gemeld wanneer de maatregel wordt ingezet ter overbrugging van een tijdelijke noodsituatie (art. 39 Wet Bopz) of wanneer een patiënt zich verzet tegen (onderdelen van) het eerder overeengekomen behandelplan en behandeling noodzakelijk is om gevaar voor de patiënt of anderen af te wenden.

Ik heb niet de bevoegdheid om de directie of het personeel van een instelling te ontslaan. Alleen de Raad van Bestuur van de instelling kan besluiten over het ontslag van de directie en/of de gedragswetenschapper.


1 http://www.telegraaf.nl/, 10 december 2007, "Gehandicapte 24 dagen in isolatie"

2 In de zorg voor verstandelijk gehandicapten wordt de term cliënt of bewoner gebruikt.