Voedsel en Waren Autoriteit

Nieuw interventiebeleid gericht op lastenverlichting

21 januari 2008 - nieuwsbericht

Meer aandacht voor zware overtredingen, geen sancties bij geringe overtredingen die niet tot risico's leiden en overtredingen beoordelen in relatie tot de omstandigheden. Dat zijn de kernpunten van het nieuwe interventiebeleid van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) dat op 1 januari 2008 is ingegaan.

Het beleid is erop gericht om de lastendruk voor ondernemers te verminderen en de naleving van wetten en regels te bevorderen. Daarvoor zet de VWA in de loop van 2008 een aantal nieuwe instrumenten in. Zo worden de resultaten van een inspectiebezoek schriftelijk aan de ondernemer meegedeeld en bieden inspecteurs waar nodig hulp voor een betere naleving van regels. Verder houdt de inspecteur bij zijn beoordeling altijd rekening met de aangetroffen omstandigheden. In de loop van 2008 wordt het beleid per werkterrein verder ingevuld en inzichtelijk gemaakt via de website van de VWA. De invulling van specifiek interventiebeleid per werkterrein gebeurt in overleg met de branches.

Wanneer een inspecteur een overtreding constateert, gaat de VWA uit van zacht optreden waar het kan en hard waar het moet. Dit betekent dat er bij lichte overtredingen die niet tot risico's leiden geen sancties opgelegd worden. Op een dergelijke overtreding volgt niet automatisch een herinspectie omdat het in veel gevallen voor de ondernemer ook mogelijk is om de overtreding schriftelijk af te handelen. Bij een zware overtreding worden uiteraard wel passende maatregelen genomen.

Het nieuwe interventiebeleid is vooraf ter consultatie voorgelegd aan stakeholders en op internet geplaatst. Belanghebbenden hebben zo hun mening kunnen geven over het voorgenomen nieuwe beleid. Twaalf organisaties hebben van die mogelijkheid gebruik gemaakt. In zijn algemeenheid klinkt instemming met de nieuwe uitgangspunten. Er zijn ook kanttekeningen geplaatst. Deze zijn voor zover mogelijk verwerkt in het nieuwe interventiebeleid.

Meer informatie:

* Webdossier interventiebeleid