Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Toespraak staatssecretaris Bijleveld bij start proef aanvraag reisdocumenten via postkantoor

14 januari 2008

Paspoorten, identiteitskaarten, rijbewijzen, uittreksels uit het GBA; niet langer kunnen deze `bekende Nederlanders' uitsluitend worden aangevraagd aan de gemeentebalie. In Zoetermeer kan dit nu bij wijze van proef ook op het postkantoor.

Toen we bij Binnenlandse Zaken voor het eerst hoorden van het plan om dienstverlening van de gemeente uit te breiden naar het postkantoor waren er twee sterke opinies. De eerste was er een van groot enthousiasme, omdat wij ieder initiatief om de burger beter van dienst te zijn met open armen ontvangen.
De tweede was er een van voorzichtigheid: de veiligheid moet namelijk wel gewaarborgd zijn. Je moet er wel voor zorgen dat er geen papieren kunnen worden aangevraagd op naam van een ander. De aanmaak en verstrekking van officiële documenten moet veilig zijn. Een groot deel van ons maatschappelijke verkeer is gebaseerd op de betrouwbaarheid van die documenten. Deze twee opinies kunnen met elkaar in strijd zijn. Er staat veel op het spel en dus willen we geen lichtzinnige beslissingen nemen.

Wethouder Van Domburg van Zoetermeer vraagt bij een balie van het postkantoor in Zoetermeer een identiteitskaart aan.

We wilden het belang van de burger toch zwaar laten wegen zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid. Vandaar dat we na alle voorbereidingen hebben gezegd: laten we het proberen. Ik ben heel benieuwd of de burgers de meerdere locaties en de bredere openingstijden van gemeentelijke dienstverlening inderdaad waarderen. Een andere vraag is nog of zij dit ook zien als een verbetering van de dienstverlening door de gemeente.

Op uw schouders, beide heren van Zoetermeer en Postkantoren BV, rust dus de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in deze proef te waarborgen en zo eventuele navolging mogelijk te maken. Ik wens u veel succes met deze proef! En dan nu eens kijken of we hier inderdaad `veilig' een reisdocument kunnen aanvragen. Naar boven

---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties