Gemeente Tilburg

Datum 21 januari 2008

Ontwerp nieuwe Besterdplein klaar
Aanleg start na de bouwvak 2008
De gemeente Tilburg gaat na de komende zomervakantie het Besterdplein opnieuw inrichten. Het plein moet een betere uitstraling krijgen. Op 13 november 2007 is tijdens de informatieavond het voorlopig ontwerp gepresenteerd. Het voorlopige ontwerp is na de informatieavond op enkele punten aangepast. Het definitieve ontwerp is nu klaar.

Éénrichting Hoefakkerstraat
In het oorspronkelijke ontwerp was het mogelijk om het Besterdplein via de Hoefakkerstraat op en af te rijden. In het definitieve ontwerp is het voor gemotoriseerd verkeer niet meer mogelijk om het Besterdplein via de Hoefakkerstraat te verlaten. Straks wordt de Hoefakkerstraat, gedeelte tussen de Kruisstraat en het Besterdplein, eenrichtingsverkeer. Het is dan voor gemotoriseerd verkeer alleen mogelijk om via de Hoefakkerstraat het Besterdplein op te rijden en niet meer andersom. De aansluiting vanaf de Hoefakkerstraat naar het Besterdplein wordt fysiek smaller, zodat het slechts toegankelijk is voor eenrichtingsverkeer. Met deze maatregel wordt voorkomen dat er sluipverkeer vanuit de Besterdring naar de Hoefakkerstraat rijdt.

Éénrichting Noord Besterdstraat
In het definitieve ontwerp wordt de huidige éénrichting voor gemotoriseerd verkeer in de Noord Besterdstraat omgedraaid. Dat betekent dat gemotoriseerd verkeer alleen via het Besterdplein en de Hoefakkerstraat de Noord Besterdstraat in kan rijden. Met deze aanpassing wordt voorkomen dat sluipverkeer vanaf de Molenstraat via de Noord Besterdstraat het Besterdplein oprijdt. Door deze maatregel wordt het eenrichtingsgedeelte hoofdzakelijk gebruikt door bestemmingsverkeer.

Éénrichting Nicolaas Pieckstraat
Vanwege de verkeersveiligheid op de kruising Molenbochtstraat-Nicolaas Pieckstraat- Besterdplein, is er in het definitieve ontwerp in de Nicolaas Pieckstraat sprake van éénrichtingsverkeer. Het is dan voor gemotoriseerd verkeer alleen mogelijk om via het Besterdplein en de Molenbochtstraat de Nicolaas Pieckstraat in te rijden. De Nicolaas Pieckstraat wordt daardoor hoofdzakelijk gebruikt door bestemmingsverkeer.

Metingen
Om een goed beeld te krijgen van de huidige verkeersbewegingen vindt er voorafgaand aan de start van de werkzaamheden een zogenaamde 0-meting plaats in de Hoefakkerstraat, Kruisstraat, Molenbochtstraat, Noord Besterdstraat en Nicolaas Pieckstraat. Na het opknappen van het Besterdplein wordt er opnieuw een meting gehouden. Na beide metingen wordt duidelijk of er bijvoorbeeld in de Hoefakkerstraat sprake is van een verkeerstoename als gevolg van het openstellen van de Hoefakkerstraat naar het Besterdplein. Afhankelijk van de meetresultaten, wordt onderzocht of er aanvullende verkeerskundige maatregelen nodig zijn.

Bezwaarmogelijkheden
Om éénrichtingsverkeer in te voeren, moet er een verkeersbesluit genomen worden. Het verkeersbesluit wordt binnenkort gepubliceerd in de Tilburgse Koerier. Belangstellenden kunnen dan het verkeersbesluit en de tekening inzien en eventueel binnen zes weken na publicering, op grond van Algemene wet bestuursrecht (AWB) een bezwaarschrift indienen bij de burgemeester. Het bezwaarschrift moet zijn ondertekend en moet ten minste bevatten:

· naam en adres van de indiener;

· de dagtekening;

· de gronden van het bezwaar.

Fysieke aankleding van het Besterdplein
Na uitvoering van de werkzaamheden krijgt het Besterdplein bankjes, afvalbakken, hondenpoepemmer(s) en eventueel paaltjes.

Procedure
De voorbereidingen van de uitvoering zijn op dit moment in volle gang. Waarschijnlijk starten de werkzaamheden na de bouwvakantie. U ontvangt voorafgaand aan de start nog meer informatie over de planning en werkzaamheden.

Op de achterzijde van deze bewonersbrief vindt u het definitieve ontwerp van het Besterdplein.

Meer informatie?
Voor vragen of opmerkingen over deze brief kunt u contact opnemen met Fleur Hubregtse van gebiedsteam Oude Stad. Zij is bereikbaar via telefoonnummer 013 - 542 85 58 of via emailadres fleur.hubregtse@tilburg.nl.