Ingezonden persbericht


Persbericht

TROS-Radar maakt hartpatiënten vanavond opnieuw onnodig ongerust

Den Haag, 21 januari 2008. Vanavond stelt Radar opnieuw het nut van cholesterol verlagende statines ter discussie. De Hartstichting waarschuwt hartpatiënten en kijkers met verhoogd risico dat het 'nieuws' dat Radar vanavond brengt eenzijdig en ongenuanceerd kan zijn. De Hartstichting adviseert om niet te stoppen met het gebruik van medicatie, maar in geval van twijfel altijd te overleggen met de behandelend arts.

In mei vorig jaar berichtte Radar al op ongenuanceerde en eenzijdige wijze dat statines geen of onvoldoende effect zouden hebben. Als gevolg van die uitzending zijn patiënten tot de dag van vandaag in onzekerheid gebracht. "Onnodig", meent directeur Hans Stam van de Hartstichting. "Onomstotelijk is vastgesteld dat patiënten met hart- en vaatziekten, jong en oud, man en vrouw, door gebruik van cholesterolverlagende statines hun risico op hart- en vaatziekten sterk verlagen. Deze bewijslast is ook zeer sterk voor mannen met alleen een verhoogd cholesterol gehalte, zonder dat zij een hartinfarct hebben doorgemaakt. Voor vrouwen en voor ouderen met alleen een verhoogd cholesterol is weliswaar de bewijslast minder, maar niettemin reeds in tal van studies aangetoond", aldus Hans Stam.

De aanleiding voor de nieuwe Radar uitzending vormt een artikel dat morgen in The Lancet verschijnt. Volgens de schrijvers zouden statines vooral voor vrouwen en ouderen geen effect hebben. Het punt is echter dat de onderzoekers puur naar twee risicofactoren (geslacht en leeftijd) gekeken hebben. Dit in tegenstelling tot de Multidisciplinaire richtlijn Cardiovasculair Risicomanagement die de specialisten in Nederland hanteren. Daarin staat dat alle risicofactoren meegewogen moeten worden - dus ook o.a. bloeddruk, roken, overgewicht, suikerziekte en 'familie belasting' - om te bepalen of statines preventief aan patiënten met hart- en vaatziekten en personen met een verhoogd risico kunnen worden voorgeschreven.

In Nederland is door alle medische beroepsgroepen (cardiologen, internisten, neurologen, huisartsen) afgesproken in de Multidisciplinaire richtlijn Cardiovasculair risicomanagement om alleen mannen en vrouwen zonder doorgemaakt hart- of herseninfarct statines voor te schrijven indien meerdere risicofactoren voor hart- en vaatziekten verhoogd zijn. Het gaat dan om de combinatie van een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed, verhoogde bloeddruk, diabetes mellitus en roken. Vrouwen en mannen die een kans van meer dan 10% hebben om binnen 10 jaar aan een hart- of vaatziekte te sterven krijgen cholesterol- en bloeddruk verlagende medicijnen voorgeschreven. Medicatie wordt eventueel eerder voorgeschreven als er meer risicofactoren, zoals het in de familie voor komen van hart-en vaatziekten voor het 60ste jaar, aanwezig zijn.