Gemeente Rotterdam

Nr. 7

21 januari 2008

Gemeentearchief Rotterdam krijgt groen dak

Vandaag krijgt het Gemeentearchief een groen dak. Dit dak is grotendeels bedekt met mosplantjes die regen opvangen, vasthouden en afvoeren. Na dit dak van het archief volgen er meer. Rotterdam heeft vier miljoen vierkante meter aan platte daken.

Het regent steeds vaker en harder. In een dichtbebouwde (stenige) omgeving is onvoldoende ruimte om extra neerslag te bergen. Groene daken geven een nieuwe mogelijkheid voor opslag van die extra neerslag. Bovendien verminderen groene daken de CO2- uitstoot, gaan de opwarming van de stad tegen en verbeteren de luchtkwaliteit.

Wethouder Lucas Bolsius (Financiën, Sport en Buitenruimte) heeft vanmiddag de laatste hand gelegd aan het groene dak van het Gemeentearchief Rotterdam. Hiermee geeft hij het startsein voor de realisatie van meer groene daken. Gemeentewerken heeft een programma opgezet om zoveel mogelijk groene daken tot stand te brengen in Rotterdam. Deze structurele aanpak maakt de gemeente Rotterdam koploper in Nederland.

Het Gemeentearchief is met het groene dak en andere duurzame aanpassingen zoals zonnecollectoren, het meest duurzame gebouw van Rotterdam. Het totale oppervlak van het dak van het archief is 4400 vierkante meter. Het groene deel meet 2400 vierkante meter en kan 30.000 liter regenwater bergen.

Groene Daken maken deel uit van een uitvoeringsprogramma van het Waterplan II. Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door het Rotterdam Climate Initiative en het Groenjaar 2008.

Noot voor de redactie/